23948sdkhjf

Två nya aktörer vill konkurrera med SJ

Nya aktörer vill konkurrera med SJ och när ansökningstiden för att komma med i tidtabellen 2014 gick ut natten mot tisdag fanns bland annat två helt nya operatörer som vill konkurrera med persontåg på sträckan Stockholm – Göteborg.


De två nya aktörena är MTR Nordic AB och Citytåget i Sverige AB. De ska konkurrera om tider med SJ och Skandinaviska Jernbanor, som idag trafikerar sträckan mellan Göteborg och Stockholm. Järnvägstrafiken är avreglerad vilket innebär att alla företag som uppfyller krav på säkerhet och ekonomisk bärkraft kan söka läge i tidtabellen. Sammanlagt 46 företag söker plats på de svenska järnvägarna nästa år.

– Det är ett omfattande arbete som nu sätter igång med att analysera ansökningarna och så långt som möjligt pussla ihop önskemålen om trafikering på alla olika sträckor, säger Jonas Westlund, chef för Trafikverkets enhet Försäljning.

Av de totalt 46 ansökningarna kommer två från helt nya aktörer. 27 söker för att köra persontåg och 13 godståg. Övriga ansökningar gäller exempelvis tider för banarbete.

Trafikverkets tidtabellskonstruktörer samråder med järnvägsföretagen för att fördela plats på spåren. Om utymmet inte räcker för alla som har sökt ska Trafikverket prioritera den trafik som bedöms ge störst samhällsekonomisk nytta. Ett förslag till tågplan ska vara klart 28 juni. Tågplanen för 2014 fastställs 20 september och den nya tidtabellen börjar gälla 15 december 2013.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063