23948sdkhjf

Olaglig cabotagetrafik retar branschen mest

Olaglig cabotagetrafik, som hämmar konkurrensen, var den hetaste frågan när infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd bjöd in branschen till en hearing kring rapporten om regelefterlevnaden inom yrkestrafik på väg.
Bakom rapporten står Transportstyrelsen och Rikspolisstyrelsen och bland de inbjudna fanns representanter från åkeribransch, bussbransch, transportfacket och Rikspolisstyrelsen.

– Vi träffas idag för att diskutera rapporten som ett avstamp innan den går vidare på remiss och det är viktigt att vi får en yrkestrafik som är framkomlig och säker, sade Catharina Elmsäter-Svärd.

Johan Lindström från Sveriges Åkeriföretag talade om hur skev konkurrensen i branschen är och hur stor frustration det skapar när utländska företag kan agera efter andra spelregler än de svenska.

– Företagen i branschen arbetar under olika villkor och det finns ingen bra kontroll av de företag som fuskar. Vi vet inte hur stort fusket är och idag är förtroendet för den kontroll som sker låg, sade han.

Bengt Svensson på Rikspolisstyrelsen gav svar på tal och anser att branschen ska bli bättre på att rapportera in misstänkt brottslighet till polisen.

– Ni är tafatta när det gäller organiserad brottslighet. Ni vittnar om problemen men ni är dåliga på att informera oss hos polisen om det. Det måste till något mer för att vi ska kunna hantera det här, sade Bengt Svensson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063