23948sdkhjf

Regeringen nobbar motion om säkrare vägarbeten

Regeringspartierna avslog den 27 mars S-ledamöterna Ingemar Nilssons och Jasenko Omanovics motion om trafiksäkerhet vid vägarbete. ”Anmärkningsvärt”, säger de båda riksdagsledamöterna.
Motionen skrevs i anslutning till att ledamöterna medverkat vid ett arbetsplatsbesök anordnat av fackförbundet SEKO då de träffade vägarbetare som berättade om den farliga arbetssituation som de dagligen utsätts för på sina arbetsplatser.

– Det är anmärkningsvärt att regeringen inte prioriterar säkerhet för vägarbetare, då det är en yrkesgrupp som dagligen utsätts för stor otrygghet i den mycket farliga arbetsmiljö de verkar i, säger Jasenko Omanovic (S).

SEKO är naturligtvis besvikna på regeringens agerande.

– Regeringen fullföljer sin linje att marknadsutsätta så mycket som möjligt, säger Björn-Inge Björnberg, ombudsman på SEKO. I en allt mer komplicerad och intensiv trafiksituation inser de flesta regeringar att man behöver gemensamma regler och gränser för att minimera risken för skador och konfrontationer ute på vägar och järnvägar. Men regeringen och dess myndigheter lyssnar inte, utan skjuter i stället ut ansvaret på entreprenörerna.

SEKO ska nu försöka hantera frågorna i avtalsrörelsen, men arbetsgivarna slår ifrån sig.
– Om inte branschens parter tar ansvaret blir resultatet fortsatt antal döda och skadade vid arbeten på väg- och järnvägsarbetsplatserna, säger Björn-Inge Björnberg.

För motionen och bättre säkerhet röstade S, MP samt V.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125