23948sdkhjf

Koncernchef lämnar Gardells logistikjätte Panalpina

I slutet av maj lämnar Monika Ribar den schweiziska logistikjätten Panalpina World Transport och befattningen som CEO i koncernen. Styrelsen har utsett Peter Ulber till ny CEO. Peter Ulber har tidigare varit mångårig direktör i Kuehne + Nagel koncernen, bland annat med ansvar för Sverige/Norden.
Christer Gardells riskkapitalbolag Cevian Capital har under de senaste åren köpt aktier i Panalpina och man är för närvarande näst största aktieägare i transport- och logistikkoncernen med ett aktieinnehav på drygt 11 procent. Christer Gardells ”vapendragare” Lars Förberg, managing partner och tillsammans med Christer Gardell grundare av Cevian, är sedan 2011 styrelseledamot i Panalpina.

Peter Ulber, 53 år, är välkänd inom den internationella transport- och logistikbranschen. Peter Ulber valdes den 1 januari 2009 in i Kuehne + Nagels ledningsgrupp. Han var då direktör med ansvar för koncernens affärsområde Sea & Air Logistics. Han efterträdde då Reinhard Lange som klättrade i hierarkin och blev CEO och koncernchef i Kuehne + Nagel-koncernen.

Peter Ulber anställdes i Kuehne + Nagel 1983 och han har haft ett varierande antal ledande befattningar, bland annat inom koncernens verksamhet i Nordamerika. 1998 utsågs han till Regional Director för Sydamerika-regionen, där han lade grunden för omfattande tillväxt av de lokala Kuehne + Nagel-bolagen i den regionen. 2001 utsågs han till National Manager för Kuehne + Nagels verksamhet i Storbritannien och 2006 utökades hans ansvarsområde till att även bli ansvarig för Danmark, Finland, Irland, Norge och Sverige som Regional Director för nordvästra Europa. Peter Ulber lämnade Kuehne + Nagel 2011.
Förändringen i koncernledningen i Panalpina har varit planerad sedan en tid som ett led i bolagets pågående generationsväxling. Monika Ribar, som förutom CEO-befattningen i Panalpina även har ett antal styrelseuppdrag i andra bolag, planerar nu att enbart fokusera på icke exekutiva befattningar i styrelser.
Monika Ribar, född 1959, har ingått i Panalpinas koncernledning under 23 års tid och hon har varit koncernens CEO de senaste sju åren. Under den tiden har hon utvecklat Panalpina till en global och ledande aktör när det gäller tredjepartslogistiklösningar och hon har på senare tid infört en organisation i koncernen för compliance, det vill säga rutiner för att säkerställa att bolaget följer lagstiftning, föreskrifter och etablerade normer.

– Monika Ribar förtjänar mycket beröm för det höga säkerhetsmässiga arvet hon lämnar efter sig hos Panalpina, säger Rudolf W. Hug, styrelseordförande i Panalpina. Styrelsen i Panalpina uppskattar stort hennes insatser i bolaget.
Monika Ribar lämnar över CEO-befattningen i Panalpina till Peter Ulber den 1 juni i år.

– Vi är mycket glada över att kunna rekrytera Peter Ulber - en av världens mest respekterade experter inom spedition och logistik, till ny CEO i Panalpina, säger Rudolf W. Hug. Vi är övertygade om att han kommer att ytterligare kunna stärka Panalpinas ställning på den globala transport- och logistikmarknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062