23948sdkhjf

Silja Line-kockar skapar gastronomisk meny

Höstens gastronomiska höjdpunkt på Östersjön står Tallink Silja Line för med sjurättersmenyn Menu Signature, skapad av M/S Silja Symphonys kockar Katja Tarvainen och Mattias Eriksson, i samarbete med italienska vinhuset Bottega och sommeliern Erkki Rintala.

I vanliga fall brukar frågan lyda: vilka viner passar till dessa rätter? Hos Tallink Silja Line vänder man på frågeställningen och undrar i stället: vilka rätter passar till dessa viner? Det är nämligen urvalet av viner, valda av Tallink Silja AB:s sommelier och hovmästare Erkki Rintala ur ett brett utbud av över 100 olika artiklar, som styr kompositionen av den årligen återkommande Menu Signature, en sjurätters specialmeny, som komponerar två gånger om året, till vår- respektive höstsäsongen.I år har höstens Menu Signature tagits fram i samarbete med det italienska vinhuset Bottega, vars viner Erkki Rintala provat sig fram till i en blindprovning, där runt hundratalet olika viner från olika vingårdar blindtestas under en hel dag, för att urvalet ska ske utan annan påverkan än endast smaklökarnas icke förhandlingsbara domslut.När valet av viner väl är träffat, komponerar Tallink Silja Lines erkänt yrkesskickliga kockar i samarbete med rederiets prisbelönta sommelierer, maträtterna. Även internationella sjärnkockar, så som exempelvis Sylvestre Wahid hösten 2009, har bjudits in för att komponera de exklusiva gourmetmenyerna, varav den allra första f ö komponerades till höstsäsongen på Silja Lines fartyg hösten 2005. Under de tre följande åren komponerades tre Signature menyer årligen, men därefter övergick man till två per år, med en något lättare meny under sommarsäsongen.I år har höstsäsongens sjurätters Meny Signature skapats av kockarna Katja Tarvainen och Mattias Eriksson och består av följande sju små rätter:* Rätt # 1) Älgpastrami fylld med svamp, accentuerad av basilikasås och dekorerad med sangokrasse. Till älgpastramin serveras 8 cl av Distilleria Bottegas Ripasso della Valpolicella Superiore DOC från Veneto, ett torrt och fylligt, välbalanserat rödvin, som ombord betingar ett sjöpris av 123 kronor/buteljen. Vinet genomgår en dubbeljäsningsprocess enligt gammal italiensk tradition i Valpolicellatrakten, där vindruvor från två omgångar jäses i två steg, som ger slutprodukten volym, karaktär och elegans. Samt en alkoholhalt av häftiga 15 volymsprocent.* Rätt # 2) Älgpastramin följs av ett havskräftsknyte kryddat med salvia och svartpeppar, ackompanjerat av 8 cl av Fonte al Cerro Chianti DOCG från Toscana, ett torrt, friskt och fruktigt rödvin, som ombord betingar ett sjöpris av blott 66 kronor/buteljen. Manuellt skördade druvor med daglig omtappning tills jäsningen avslutats. Naturligt stabiliserat under vinterhalvåret, åldrat kort tid i ekfat och tappat på flaska följande vår.* Rätt # 3) Så är det dag för lite soppa, som i höstens Menu Signature är en jordärtskockssoppa minerad med svarttrumpetssvampsravioli. Till soppan serveras 8 cl av Il Vino dei Poeti Brunello di Montalcino DOCG, även detta från provinsen Siena i Toscana, ett torrt, kraftigt och elegant rödvin från vingården Brunello i San Soreze, vars tillblivelse spänner över en tidsrymd av totalt minst fem år: efter två–tre veckors jäsning i stålcisterner i kontrollerad temperatur startar en naturlig syradämpande, stabiliserande process, varvid vinet uppnår sin volym, komplexitet och elegans. Därefter följer en fyra år lång åldringsprocess, varav de två och ett halvt sista åren i ekfat, avrundat med en sista vila på flaska i sex månader. Med en så långt utdragen framställningsprocess blir priset också därefter, 284 kronor/buteljen i vinbutiken ombord. Alkoholhalten håller sig trots detta på en sedesamt lagom nivå om 11,5 volymsprocent.* Rätt # 4) Fiskrätten består av pocherad rödtunga, eskorterad av confiterad purjolök med dill och badande i romsås. Till fisken serveras 12 cl av Soave DOC Classico från Veneto, ett lätt, friskt, mineraliskt torrt vitt vin från Anselmi-huset, som i vinbutiken säljs till rimliga 71 kronor/buteljen. Vingården heter Cantina Sociale di Soave i Verona. Manuellt skördade druvor som jäses i autoklav vid kontrollerad temperatur, följt av stabilisering, filtrering och tappning på butelj. Lämpar sig även utmärkt väl som aperitifvin (”pratvin”) och serveras väl kylt vid 7–8°C.* Rätt # 5) Kötträtten består av smarriga filéer av reninnanlår och gräddkokta kantareller, förstärkta med Västerbottenostkroketter framställa av mandelpotatis. Dags igen för ett rödvin, denna gång 16 cl av Il Vino Degli dei Amarone della Valpolicella DOC, framställt av nära nog russintorkade druvor från skörden i oktober fram till mars, förvarade i korgar i torkrum under kontrollerad temperatur och ventilation. Efter jäsningprocessen vid +18°C och med daglig omtappning för att erhålla ett väl strukturerat vin, lagrat på små ekfat under två års tid. Namnet Amarone kommer ur ordet amare, som betyder bitter, och anger en viss bitterhet i aromen. Ånyo ett långlagrat vin, som i vinbutiken ombord betingar ett pris om 284 kronor/buteljen. Amarone betecknas som ett meditationsvin och produceras av Distilleria Bottega, inspiratören till höstens Menu Signature.* Rätt # 6) utgörs av en bit ost för att nollställa smaklökarna inför den avslutande rätten, efterrätten;* Rätt # 7) som består av en Créme Brúlee-bakelse, garnerad med mandelflarn och skivade jordgubbar. Till denna kreation serveras 8 cl av Petalo il Vino dell´Amore Moscato från provinsen Padua, även detta från vinhuset Distilleria Bottega. Ett mousserande vin gjort på muskatdruvor från Euganejas vinsluttningar i centrala Veneto, känt för sina vinodlingstraditioner. Efter en kort jäsningsprocess av övermogna druvor trycksätts vinet vid ett lågt tryck för att få sina bubblor, vilket ger en intensiv sötma och låg alkoholhalt, blott 6,5 volymsprocent – i nivå med ”en stor stark”. Ett delikat, aromatiskt, fruktigt och ”blommigt” dessertvin.Priset för denna gastronomiska höjdare, som avnjuts ombord i M/S Silja Symphonys respektive systerfartyget M/S Serenades Chaine des Rotisseurs-märkta, ombonade gourmetresturang Bon Vivant, uppgår till blott 125 euro, eller 1 187:50 kronor i svensk valuta, vilket uppges vara lite drygt halva priset vad motsvarande sjurättersmåltid skulle kosta på landbacken, försäkrar Janis Pavuls, kommunikationschef vid Tallink Silja AB:– För Tallink Silja-trogna innehavare av lojalitetskortet Club One (i brons/silver/guld-nivå) är priset förstås ännu lägre, blott 109 euro, eller allenast 1 035:50 kronor i svensk valuta.Det bästa av allt med Menu Signature är att man inte vacklar ifrån bordet alldeles proppmätt och oförmögen till några andra aktiviteter, än att bara smälta maten. Och för den som ryggar tillbaka för en komplett sjurätters meny, finns förstås trerätters Bon Vivant Menu till lite drygt en tredjedel av priset för Menu Signatur, 45 euro, motsvarande 427:50 kronor i svensk valuta, men då inkluderas inte några dryckesvaror till maten. Dessutom tillkommer 11,50–15,00 euro, motsvarande 109:30–142:50 kronor i svensk valuta, därest man önskar inleda med någon av fem olika förrätter till Bon Vivant Menu.Ytterligare alternativ är femrätters årstidsmenyn Season Menu, som betingar ett pris av 65 euro, motsvarande 617:50 kronor i svensk valuta. Samt fem olika, alternativa huvudrätter från 25,50–28,50 euro, motsvarande 242 :30–270:80 kronor i svenska valuta. Samt fyra olika, fristående desserter från 11,00–13,00 euro, motsvarande 104:50–123:50 kronor i svensk valuta, ostar från vagnen för 13,00 euro, avslutat med kaffe och petit fours för 5,00 euro, motsvarande 47:50 kronor.För vegetarianer och renläriga veganer finns alternativa rätter, varom Tallink Silja Lines servitörer gärna upplyser.Fotnot: Sjurätters Menu Signature serveras förstås även på Tallink Silja Lines övriga fartyg så som exempelvis M/S Baltic Queen och M/S Victoria I på Stockholm–Tallinn-linjen, M/S Romantika och M/S Festival på Stockholm–Riga-linjen, där restaurangerna kort och gott heter Gourmet. Eller ombord på Stockholm–Åbo-linjens M/S Galaxy respektive M/S Silja Europa.Helsingfors-fartygens Bon Vivant-resturanger är en kombination av Fine Dining-resturang, vinbar och vinboutique i ett. Plus terrass ut mot promenaden för vilsam avslutning på gourmetupplevelsen med ett glas vin eller två, till ackompanjemang av stämningsfull, levande pianomusik. På Bon Vivant-resturangen både äter man en välkomponerad meny och köper med sig hem exklusiva viner, som inte säljs i TaxFree-butikerna en trappa ned.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078