23948sdkhjf

Nytt kollektivavtal klart: ”Tuffa förhandlingar in i det sista”

Tågföretagen och de fackliga motparterna har enats om ett nytt kollektivavtal för anställda i spårtrafiken.

Det nya kollektivavtalet för Spårtrafik löper från 1 maj 2025 till 30 april 2027 och har ett avtalsvärde på 6,4 procent. Totalt berörs 15 700 anställda vid 81 företag.

– Vi har, efter bitvis mycket tuffa förhandlingar, tecknat avtal inom de ramar som arbetsmarknadens parter är överens om. Avtalet tecknades i tid innan det gamla löpte ut och flera stora frågor diskuterades. För arbetsgivarsidan är bland annat regler som kommer att förenkla semesterplaneringen och schemaändringar viktiga i det nya avtalet. Det säger Susanne Svärd Elfström som är förhandlingschef på Tågföretagen, i en kommentar.

De fackliga motparterna var Seko, ST, SRAT och Sveriges ingenjörer.

Även Sune Blomkvist, ombudsman Seko, uttalar sig om avtalet.

– Det var tuffa förhandlingar in i det sista men vi lyckades till slut nå en uppgörelse som flyttar fram våra medlemmars positioner i branschen, säger Sekos ombudsman, han i en kommentar.

En av frågorna som fackförbundet stred för var förbättrade villkor för deltidsanställda. Mertidsersättningen, som utgår när personal arbetar mer är sina avtalade timmar, är ofta lägre än ersättningen för övertid. Det nya avtalet innebär enligt Seko att mertidsersättningen likställs med övertid för alla.

– Detta är en viktig seger för alla våra deltidsanställda medlemmar i branschen som främst jobbar inom tågstäd och Stockholms tunnelbana och som ofta arbetar mer än sin egentliga arbetstid. I grunden är det en rättvise- och solidaritetsfråga. Dessa medlemsgrupper tillhör de lägst avlönade i branschen och det känns särskilt bra att vi kan leverera ett bra värde till våra medlemmar i dessa grupper. Vi har helt enkelt satt stopp för diskrimineringen av de deltidsanställda, säger Sune Blomkvist i en kommentar.

Även SRAT har kommenterat det nya avtalet i ett pressmeddelande:

– Det är positivt att vi är överens om ett nytt avtal som ger reallöneökningar och mer ordning och reda för anställda i spårtrafiken, säger Mats Eriksson, förhandlingschef på SRAT, i en kommentar.

Han fortsätter:

– Det är inte rimligt att våra medlemmar ständigt ska stå beredda att rycka in och jobba, helg som vardag, dag som natt. Spårtrafiken är central i ett hållbart samhälle. Arbetsgivare behöver ge goda villkor och utrymme för återhämtning och ett liv vid sidan av jobbet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109