23948sdkhjf

Alla är en Tommy hos Tommy Nordbergh

Möt Linda Backlund, vice vd för Tommy Nordbergh Åkeri sedan maj, i vår stora intervju.

Bra väder är bra tider för Tommy Nordbergh Åkeri, som är specialiserade på livsmedelstransporter. När solen skiner äter svenskarna mer, det konsumeras glass och är lättare att slänga på lite mer mat på grillen när temperaturerna är behagliga. Psykologin är inte särskilt svår att förstå.

– Jag brukar vara extremt glad men just nu är vi trötta veckan efter midsommar och hela gänget längtar efter lite välbehövlig ledighet. 

– Vi är vana att parera stora svängningar i våra volymer men just inför midsommar undrar vi alltid hur vi ska hinna få ut alla livsmedel. På något vis lyckas vi alltid tillsammans att lösa alla leveranser.

Det säger Linda Backlund, vice vd för Tommy Nordbergh Åkeri sedan maj i år. Linda Backlund har haft flera olika roller i bolaget och blev för några år sedan affärschef. 

Det ledde sedan vidare till nuvarande rollen som vice vd.

Sömnbrist och låg energi är dock inget jag märker av under vår intervju på Teams, snarare ett stort engagemang för förändring av branschen.

– Förut svängde det mer i när svenskarna åt och inte åt, men nu är det mer jämnt över hela året. Men det märks när det är bra väder som nu. Då går volymerna upp kraftigt och vi ska få ut mer livsmedel till Sverige på samma antal lastbilar.

Tommy Nordbergh Åkeri har mer än 240 fordon i flottan och trafikerar hela Sverige. Hållbarhet är mycket viktigt i bolaget och man ligger långt fram i användningen av HVO, gas och el.

För fjärrtrafiken är gasen absolut bäst, det kan vi skriva under på, och den är dessutom redan utbyggd i Sverige.

– El funkar bra i lokaldistribution. För fjärrtrafiken är gasen absolut bäst, det kan vi skriva under på, och den är dessutom redan utbyggd i Sverige. Nu väntar vi på vätgas och att infrastrukturen för den ska byggas. Så fort den första tankstationen finns i vårt nät står vi beredda. Men allt handlar förstås om vad kunden är villig att betala för.

Tommy Nordbergh Åkeri, som omsätter över en miljard, ingår i Tempcon Group, en koncern med muskler och flera specialiserade grenar inom tempererad logistik. 

Tommy Nordbergh har under lång tid vuxit och vuxit med allt fler dagligvaruaktörer. Just nu är bolaget inne i en stabiliseringsperiod innan man tar nästa kliv igen, som Linda Backlund beskriver det.

– Vi behöver fortsätta vårda våra existerande kunder och växa tillsammans med dem. Ibland behöver man gå tillbaka och inventera själva affären för att förfina utifrån kundernas önskemål och omvärlden.

Även om kundantalet är stabilt så har kraven på att kunna leverera data och statistik till kunderna vuxit med åren och Linda Backlund menar att det var längesedan företaget bara körde en transport från A till B.

– Vi ska skjuta raketer till Mars brukar jag säga. Det är så mycket som ska ingå i affären idag, kvalitet, service och IT. Jag som kommer från IT-branschen hävdar att ett åkeri är långt mer avancerat IT-mässigt än de största IT-bolagen. Är man inte i framkant när det kommer till IT är man inte aktuell som transportör.

Idag behöver varje chaufför använda upp till fem appar eftersom bokningarna från kund skjuts ut digitalt, ofta i kundens egen app.

– De unga jublar, de äldre gör inte det. Många vill ha kvar fraktsedlar och lastlistor på papper.

Takten på IT-utvecklingen är en svårighet och Linda Backlund menar att man ibland måste backa och se vad som är möjligt och hur fort det är möjligt att ställa om.

– All datainsamling till exempel, vad ska vi ha all data till? Jag tycker man ska se över vad man nyttan är med datan. Och ibland är det viktigt att fokusera på så grundläggande saker som att ha varselväst på sig eller skriva en chaufförsbok som är på fem sidor med bilder istället för trettio med text.

Jag brinner för medarbetarna, vårt motto är ”Alla är en Tommy”. För oss betyder det att alla är lika viktiga för att vi ska kunna sälja vår produkt.

Kunskapsutvecklingen går framåt men det är en tuff uppgift. Trafikplaneringen och logistiken sköts i de flesta fall av högskoleutbildade och kunskapsöverföringen kan vara knepig ibland. 

Även det omvända förhållandet gäller, att kunskapen om transporterna ligger hos chaufförerna och inte i Excel-dokument.

– Lägg därtill att tempererade transporter har så många parametrar. Utöver en vanlig transport har vi en komplex infrastruktur, fordon som kan gå sönder, vi har snö halva året, fasta tider och kylaggregat som ska hålla. Det är känsligt, vi har extremt många slottider. I år har det dessutom varit sisådär med snöröjningen.

Linda Backlund refererar till de stora problem på svenska vägar under vintern i år, där många fordon inte borde ha varit ute på vägarna.

– De nya cabotaegreglerna är bra, jag upplever att det rullar mycket färre utrikesfordon på vägarna. Men däremot tycker jag Sverige ska titta lite mer på Norge och sätta stopp för fordon som inte har rätt förutsättningar under vinterperioden. Det är inte kul att fastna.

Tommy Nordbergh Åkeri har två stora egna verkstäder som ligger i Hjärnarp och Ljungby. Här klarar mekanikerna allt från motorhaveri till att byta en lampa. Utöver det är samarbetet förstås tätt med fordonsleverantörerna.

– Jag brinner för medarbetarna, vårt motto är ”Alla är en Tommy”. För oss betyder det att alla är lika viktiga för att vi ska kunna sälja vår produkt. För min del är det viktigt att vara en naturlig del ute hos medarbetarna. Man löser inte problem i möten utan man måste vara med där det händer. Dessutom är det kul att samarbeta, med kollegor och med våra kunder.

Om Linda Backlund

  • Vice vd för Tommy Nordbergh åkeri sedan april 2024
  • Utbildning: International Trade and Commerce, Global Business Management, UCLA
  • Tidigare: Jobbat inom IT, livsmedel och som affärsområdeschef för Tommy Nordbergh åkeri

Det största hindret för att få branschen att växa är förarbristen, menar Linda Backlund. Skolorna är fulla och ändå når branschen inte kvoten.

– Hur säljer Sverige in bilden av chaufförsyrket? Transporter är ju en samhällsviktig funktion. Vi behöver höja statusen på yrket och locka nya medarbetarna från andra branscher. Om man till exempel jobbar inom vården men inte klarar av tunga lyft längre så har man en andra karriär inom åkerinäringen. Här finns verktygen för tunga lyft, det är inget man behöver klara av själv.

Linda Backlund menar också att reglerna för kör- och vilotidsregler gå i takt med den tekniska utvecklingen av fordonen.

– Man skulle kunna ha specifika kör- och vilotidsregler för elbil. Man kanske inte måste ta första rasten innan man kört fyra och en halv timme. Om man behöver ladda bilen efter tre timmar borde man kunna ta rasten då, och sedan en till rast efter sex timmar, till exempel. Vi behöver hitta ett system som passar nya transporter och hur fordonen ska nyttjas.

– Jag saknar lite mer kreativa lösningar på problem här och nu. Det är mycket fokus på hållbarhet, vilket är bra, och morgondagens transporter. Men vi får inte glömma här och nu, saker som gör skillnad direkt som till exempel fyllnadsgrad, optimering, samarbeten och arbetsmiljö. Jag kan ibland känna frustration över att man bara blickar långt fram, och inte växlar mellan nu och framtid.

Målet är att hitta bättre logistiklösningar där man kan undvika scenarion där godset till exempel först går upp i landet och sedan ner igen bara för att möta en tid eller leveransdag, utan direkt till destination.

Två viktiga parametrar som Tommy Nordbergh Åkeri jobbar med är att köra gods så kort väg som möjligt med högsta möjliga fyllnadsgrad. 

Kunderna har kommit långt och godset går kortare väg, men det finns fortfarande mycket att göra i samarbete.

– Målet är att hitta bättre logistiklösningar där man kan undvika scenarion där godset till exempel först går upp i landet och sedan ner igen bara för att möta en tid eller leveransdag, utan direkt till destination. 

– Det går framåt men alla i branschen behöver bli bättre på att samarbeta både mellan kunder och mellan åkerier. En idé är att leverera på specifika dagar och inte alla dagar i veckan på uddaorter.

Tillbaka till förarbristen. Linda Backlund är starkt engagerad i att få in fler kvinnor som förare. Hon menar att goda ambassadörer är extremt viktiga, som till exempel tv-programmet Svenska Truckers, men också att med enkla medel förändra branschen och tvätta bort, som hon själv kallar det, machostämpeln.

– Det är för lite tjejer i åkerinäringen. Mitt personliga mål är 30 procent kvinnliga förare, då hade jag varit supernöjd. Det finns rum för alla. Rollen som chaufför kan skräddarsys, frånskilda kan köra fjärr varannan vecka till exempel. Men vissa saker måste bli bättre, som tillgång till toalett och dusch. Vi märker att de av våra kunder som satsar på tjej- och killtoalett får oftare chaufförer som vill stanna längre.

Artikeln är en del av vårt tema om VD-intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.057