23948sdkhjf

Boden Industrial Park växer med ny järnväg

Peab har fått uppdraget att bygga väg och järnväg till Boden Industrial Park i Boden. Beställare är Polar Structure AB och Bodens kommun och kontraktssumman uppgår till 812 miljoner svenska kronor.

Peabs uppdrag innebär att bygga dels järnväg som ska ansluta Boden Industrial Park till stambanan och dels vägar, gång- och cykelbana till industriområdet.

Den nya järnvägsanslutningen sträcker sig från Trafikverkets befintliga spår nordost till Boden Industrial Park. Den fortsatta sträckningen österut passerar Gruvbergets fot och tar en kurva runt för att sedan ansluta till Trafikverkets befintliga anläggning norr om driftplats Sävastklinten.

– Vi är glada och stolta över att Peab får förtroendet att göra Boden Industrial Park tillgängligt för framtida etableringar. Boden och hela norra Sverige är viktiga för oss på Peab av många anledningar. Här finns en avgörande del av Sveriges framtid med den gröna omställningen. Väg- och järnvägsprojektet är ett bra exempel på detta och vi ser fram emot att fortsätta vara en del i den utvecklingen, säger Hans Boija, regionchef på Peab.

Boden Industrial Park är ett 550 hektar stort område. Peab meddelar att det på platsen finns goda möjligheter att utvinna grön el och etablera ytkrävande verksamheter som kan bidra till klimatomställningen.

– Vi på Polar Structure är mycket glada över att tillsammans med Peab och Bodens kommun kunna bidra till utvecklingen av Boden Industrial Park och H2 Green Steel. Genom att förbättra infrastrukturen skapar vi förutsättningar för hållbar industriell tillväxt och stärker regionens roll som ett nav för den gröna omställningen. Vi har stort förtroende för Peabs expertis och ser fram emot att gemensamt utveckla infrastrukturkorridoren till området, säger Daniel Kronheffer, Investment Director på Polar Structure

Uppdraget är en totalentreprenad och byggstart sker under sommaren 2024.

Projektet orderanmäls i det andra kvartalet 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096