23948sdkhjf

Tommy Nordberghs nya vice vd tar täten för fler kvinnliga förare

Tommy Nordberghs nya vice vd Linda Backlund vill att fler tjejer söker sig till transportbranschen, av flera skäl. 

Andelen kvinnor inom logistik och åkerinäringen är försvinnande liten. Det vill Tommy Nordbergh ändra på. 

– Vi på Tommy Nordbergh ligger i topp när det gäller andelen kvinnliga chaufförer men vi måste bli fler, många fler, säger Linda Backlund, nytillträdd vice vd på Tommy Nordbergh.

– Idag är lastbilsyrket långt mycket mer än bara långa resor, tunga lyft och pytt i panna på en vägkrog. Fordonen är moderna, rutterna är varierande och idag har vi alla hjälpmedel som behövs för att våra medarbetare ska ha en hållbar arbetsdag.

När det gäller just att få in fler kvinnor i branschen jobbar Tommy Nordbergh med att förbättra vardagen för kvinnliga chaufförer.

– Det gäller både i och utanför hytten, som till exempel omklädningsrum, duschar samt att det prioriteras toalett med lås i transportsystemet vilket möjliggör en jämställd och vanlig vardag.

Tommy Nordbergh arbetar dessutom långsiktigt i form av flera unika samarbeten inom yrkesutbildning och skolor för att locka fler kvinnor till åkeribranschen. 

Antalet kvinnliga sökande till transportprogrammet ligger på 34 procent, vilket är rekordhögt. Men fler tjejer behöver söka eftersom förarbristen är stor, både i Sverige och Europa. Ungefär 50 000 nya lastbilsförare behövs i Sverige de kommande tio åren. 

– Jag kommer vara drivande i utvecklingen, säger Linda Backlund. 

– Kvinnor är lugnare, noggrannare och försiktigare i trafiken. Dessutom mår en jämställd organisation mycket bättre. Kom igen tjejer nu kör vi!

Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065