23948sdkhjf

Vägskador ska upptäckas med AI – mobiler monteras i fordon

Järfälla kommun tänker testa om AI kan spara både tid och pengar, tanken är att se om det går att undersöka kommunens vägskador på ett automatiserat sätt.

Ett pilotprojekt är sjösatt, tanken är att under våren och försommaren se om ett verktyg som använder AI (artificiell intelligens) kan upptäcka, bedöma och informera om till exempel trafikmärken eller vägskador och andra hinder.

AI-verktyget heter Univrses och ska kunna installeras i vanliga smartphones. Mobilerna ska sedan monteras på kommunens ordinarie fordon, som rullar på vägarna av andra anledningar, det handlar till exempel om skolskjuts-, anläggnings- och hemtjänstfordon.

Verktyget ska då kunna läsa av vägarna och identifiera vilka åtgärder som behöver vidtas.

– Idag är vi till stor del beroende av felanmälningar från allmänheten för att få information om vägskador och skadade trafikmärken. Med AI-verktyget hoppas vi kunna bli mer proaktiva och enklare kunna agera om vi till exempel har felaktiga trafikmärken eller innan en allvarlig skada uppstår, säger Dennis Danneholt, verksamhetsutvecklare på Järfälla kommun.

Järfälla kommun uppger att man redan i dag undersöker kommunens vägar regelbundet, för att se över till exempel vägskador, belysning, växtlighet och trafikmärken.

Dessa turer kostar pengar och påverkar miljön negativt, kommunen vill därför se om problemet kan lösas på andra sätt – till exempel genom AI.

Projektet pågår fram till midsommar, därefter ska tekniken utvärderas. Tanken uppges vara att se hur den kan användas och undersöka om den kan spara kommunen tid och pengar, minska miljöpåverkan och höja kvaliteten på vägnätet.

– Det är ett väldigt spännande verktyg som vi hoppas ska bidra till att kommunen både sparar pengar och tar hand om miljön, säger Henrik Bromander, verksamhetsutvecklare på Järfälla kommun.

Läs mer om: AI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114