23948sdkhjf

Transportörer i strejk om Kommunals varsel blir verklighet

Om inte överenskommelse nås innan den18 april kan ett stort antal transportörer i hela Sverige tas ut i strejk.

Strejkvarslet berör främst lokalvårdare, tvätterianställda, måltidspersonal och vaktmästare. Men på listan över yrkesgrupper som omfattas finns också ett stort antal transportörer och fordonsförare av olika slag.

Totalt omfattas cirka 550 000 anställda på avtalsområdena och varslet innebär åtgärder inom 132 kommuner, regioner och Sobonaföretag och totalt 750 arbetsplatser. I fredags strandade förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Sobona. Nu varslar Kommunal om konflikt som om det blir verklighet och parterna inte kommer överens bryter ut den 18 april klockan 07:00.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Kommunal kräver bland annat skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid,  att helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet.

Här varselobjektslistan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079