23948sdkhjf

Bygghandlarna utreder nytt retursystem

Som en del i omställningen mot ökad cirkularitet och en mer hållbar verksamhet har Byggmaterialhandlarna beslutat att utreda förutsättningarna för att skapa ett retursystem för truckströn.

Returlogistik, som ansvarar för att samordna och utveckla byggbranschens gemensamma retursystem för pallar av standardformat (Retursystem Byggpall), har fått i uppdrag att utreda förutsättningar för ett retursystem för truckströn. 

Truckströn är ett skydd av trä för sågade eller hyvlade trävaror under transport. Truckströn används för att skydda trävarorna från smuts, skräp och fukt samt för att minska risken för skador på träytan.

Tanken är att skapa ett branschgemensamt återbrukssystem för sågverk, byggmaterialhandlare och byggentreprenörer. Förstudien som precis har startat kommer att vara klar i maj i år.

– Förstudien ska ge ett översiktligt underlag för om det finns ekonomiska och klimatmässiga förutsättningar att gå vidare med ett branschgemensamt retursystem avseende truckströn vid virkesleveranser från sågverken, säger Monica Björk, vd Byggmaterialhandlarna.

– Branschen står för en stor del av Sveriges avfall och det måste vi ta ansvar för. Vi behöver tillsammans ta steg för att förflytta oss mot ökad cirkularitet. Förutom en miljömässig fördel så tror vi att initiativet med truckströ kommer leda till ökad kvalitet och framför allt ökad säkerhet för dem som arbetar nära de här tunga virkespaketen, säger Peter Sjöström, ordförande i VilmaBas Trägruppen inom Byggmaterialhandlarna och kategori- och inköpschef på Beijer Byggmaterial.

Branschen står för en stor del av Sveriges avfall och det måste vi ta ansvar för
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079