23948sdkhjf

DSV räknar med att tjäna mindre under 2024

Den danska transportjätten DSV räknar med att tjäna mindre pengar under 2024.

Det framgår av bolagets nyligen presenterade årsredovisning.

Konkret räknar DSV med att det justerade rörelseresultatet (EBIT) för 2024 kommer att landa någonstans mellan 15 och 17 miljarder danska kronor (upp mot 25,7 miljarder svenska kronor).

Förra året landade rörelseresultatet 17,7 miljarder danska kronor, vilket var betydligt lägre än rekordåret 2022, då rörelsevinsten slutade på 25,2 miljarder kronor. Rörelsevinsten för 2023 låg dock inom intervallet på mellan 17,5 och 18,5 miljarder danska kronor, något bolaget hade räknat med.

Trots nedgången är bolagets vd, Jens Bjørn Andersen, nöjd med årets resultat.

– Vi har levererat solida resultat under ett år då de globala fraktvolymerna och fraktpriserna sjönk och marknaden var mycket konkurrenskraftig, säger han.

Intäkterna var också lägre under 2023 jämfört med 2022. Närmare bestämt sjönk de från 235,6 miljarder danska kronor till 150,7 miljarder kronor.

Till historien om räkenskaperna hör dock att 2022 var ett exceptionellt bra år för både DSV och resten av logistikbranschen. DSV har faktiskt aldrig tjänat så mycket pengar som under 2022.

– Nedgången var väntad efter det senaste årets extraordinära marknadsförhållanden, säger Jens Bjørn Andersen, och fortsätter:

– Normaliseringen av marknadsförhållandena var mest betydande i vår sjö- och luftdivision, där den allmänna makroekonomiska nedgången påverkade vår aktivitetsnivå avsevärt, fortsätter han.

Går man lite längre tillbaka i tiden upptäcker man att bolagets rörelseresultat för 2023 ligger en bit över nivån före 2022.

2024 ser också ut att bli ett historiskt år för DSV. Även om förväntningarna på ekonomin inte är spektakulära är det flera stora projekt på gång för företaget.

Först och främst är företaget inne i ett ledningsbyte, där Jens Bjørn Andersen kliver av och lämnar över tronen till nuvarande operativa chef och vice vd Jens Lund. Ursprungligen var ändringen tänkt att ske först till hösten, men bolaget har samtidigt som årsredovisningen lagt fram ett besked om att Jens Bjørn Andersens sista arbetsdag blir idag.

Utöver ledningsbytet kommer DSV även att ge sig i kast med ett av företagets största projekt någonsin. DSV har ingått ett avtal som gör företaget till ensam leverantör av logistik för byggandet av den framtida staden Neom i Saudiarabien. Enligt årsbokslutet räknar DSV med att den första delen av arbetet startar under 2024.

Sist men inte minst kan det också vara ett gigantiskt förvärv som väntar företaget under 2024. Tyska DB Schenker, ett av världens största logistikföretag, är till salu och DSV ses av många som storfavoriten för förvärvet.

1 dansk krona = 1,51 svenska kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094