23948sdkhjf

Konkurserna inom transportbranschen minskar

Under november månad ökade antalet konkurser i hela Sverige, men det är några branscher som ser en tillbakagång i konkursstatistiken. 

Affärs- och kreditinformationsföretaget UC har släppt sin månatliga statistik över antalet konkurser i Sverige. Fortsatt ökar konkurserna i landet och under föregående månad steg antalet konkurser med nio procent i jämförelse med samma period förra året. 

Hittills i år är det 29 procent fler bolag som gått i konkurs och UC spår att antalet konkurser under 2023 kommer att vara de högsta sedan mitten av 90-talet om utvecklingen fortsätter i samma takt. Främst är det byggindustrin som driver på de ökande siffrorna, skriver affärs- och kreditinformationsföretaget.

Tittar man närmare på statistiken för november ser man dock att några branscher backar inom antalet konkurser. 

Inom transportbranschen gick 32 bolag i konkurs, vilket är en minskning med 15 procent i jämförelse med november förra året. Även inom partihandeln och hotell- och restaurangbranschen minskade antalet konkurser med 13 respektive 20 procent. 

Siffror ur konkursstatistiken

  • Hittills i år har 362 företag inom transportbranschen gått i konkurs, vilket är en ökning om 25 procent i jämförelse med januari till november förra året. Då gick 290 bolag i konkurs. 
  • Under november månad gick 35 företag i konkurs, vilket är en minskning med 15 procent i jämförelse med november 2022 då 41 bolag gick i konkurs.
  • Konkursutsattheten januari till november var 1,13 procent medan den under samma period förra året var 0,93 procent. 

Källa: UC

– Trots att Riksbankens räntebesked gynnar både marknaden och hushållen är lågkonjunkturen och den recession Sverige befinner sig i något vi behöver leva med ett bra tag framöver. Vi vet heller inte än exakt vilka effekterna blir framöver till följd av ökande arbetslöshet och en fortsatt osäkerhet kring den svenska kronan, samtidigt som skatteanstånden som ska återbetalas är en tickande bomb. Nästan ett av tio företag som fick tillfälliga skatteanstånd under pandemin gick i konkurs redan innan 2022. Får vi en högt tilltagande arbetslöshet är detta inte bara något som fördjupar och förlänger lågkonjunkturen ytterligare, utan som också kommer öka på antalet konkurser. De senaste månaderna har vi sett en stabilisering av antalet konkurser men vad det egentligen innebär är att Sverige har haft mycket höga konkurstal i över ett års tid. Det här innebär en ond spiral av ökade konkurser och arbetslöshet som riskerar att skapa en sammantagen negativ effekt på ekonomin på sikt, säger Gabriella Göransson, vd på UC, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111