23948sdkhjf

Ledare # 4 Önskelista: En olycksfri bransch

Det som aldrig får hända har hänt, igen. För andra gången på fem år har det skett en dödsolycka på LKAB. Den här gången en ung tjej som gick fordon- och transportprogrammet på gymnasiet och drömde om att köra lastbil i Kiruna. Efter en vecka på jobbet var allt slut. Vad som har skett kommer den påbörjade olycksfallsutredningen förhoppningsvis klargöra.

Systematiskt arbetsmiljöarbete kan förhindra många tragedier genom att identifiera risker.

Ett dödsfall är ett för mycket. Sedan 2013 har 77 människor mist livet inom transport och magasinering. 77! Dödsfallen är högst inom byggverksamhet, men på en beklaglig andraplats hittar vi transportbranschen. Mest utsatta är lastbilsförare där någon inblandad förlorat kontroll över fordon, men många olyckor sker också i samband med lossning och lastning. Enligt Arbetsmiljöverkets analyser sker en olycka oftast i samband med en avvikelse från hur man vanligen agerar. Här vilar arbetsgivarens ansvar tungt, systematiskt arbetsmiljöarbete kan förhindra många tragedier genom att identifiera risker.

Transport & Logistik idag kommer att lägga säkerheten under lupp nästa år. Ingen ska behöva dö eller skadas på sitt jobb.

Vi på redaktionen önskar er en god jul och ett gott nytt år!

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172