23948sdkhjf

Scania lanserar ny affärsmodell – ska underlätta övergången till ellastbilar

Scania och tyska Sennder Technologies bildar samriskbolaget Juna. Tillsammans ska de göra det enklare för åkerier att använda eldrivna lastbilar. 

Sennder Technologies verkar inom digitala lösningar för transportbranschen och tillsammans med Scania har de bildat samriskföretaget Juna. 

Företaget följer "pay-per-use"-modellen och ska tillhandahålla eldrivna lastbilslösningar åt transportbolag för att på så vis göra övergången till ellastbilar enklare. 

Det skriver Scania i ett pressmeddelande.

Juna kombinerar Scanias ellastbilar och tjänster med sennders teknologi och kopplar därmed ihop små och medelstora företag med större transportbolag. Modellen inkluderar, förutom uthyrning av ellastbilar, också reparation, underhåll, försäkring, digitala tjänster och analystjänster.

"Genom att erbjuda tillgång till garanterade uppdrag på sennders digitala plattform minskar Juna hindren att använda elektriska lastbilar, inklusive de ekonomiska utmaningar som är förknippade med höga initiala kostnader, restvärde och teknikrisk." skriver Scania i pressmeddelandet. 

– Juna är resultatet av ett samarbete mellan två företag med kompletterande expertis inom elfordon och digital logistik, vilket kommer att påskynda övergången till elektrifierade tunga transporter. Scania undersöker nya lösningar för att hitta sätt att skapa värde för våra kunder nu och i framtiden och vi är stolta över att detta projekt med sennder blir verklighet. Vi tror att det kommer att spela en viktig roll för att driva övergången till ett hållbart transportsystem, säger Gustaf Sundell, SVP och chef för Ventures och New Business på Scania, i en kommentar. 

Juna har sitt säte i Berlin och samriskbolaget undertecknades i maj i år. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094