23948sdkhjf

Fortsatt dyster månad – så många gick i konkurs

Konkurserna fortsätter att öka i Sverige. Totalt steg antalet konkurser med 12 procent. 

Enligt affärs- och kreditinformationsföretaget UCs senaste statistik ökade antalet konkurser i hela landet med 12 procent under oktober i jämförelse med samma period förra året. 

Totalt gick 772 företag i konkurs och fortsatt är byggbranschen hårt drabbad. Här har konkurserna ökat med 34 procent mellan januari och oktober, jämfört med förra året.

I månadens statistik skriver kreditinformationsföretaget att ökningen av misstänkta bedrägerier kan vara en bidragande orsak till antalet konkurser. 

– Vi har sett att en klar ökning har skett de senaste åren. Bygg, anläggningsarbeten, arbetsförmedling, transport och restaurang är branscher där kriminella nätverk traditionellt har verkat och över 50 procent av konkurserna kan vara kopplade till bedrägerier. Under 2023 kommer vi eventuellt att se en minskning då det är svårare att få en företagskredit med anledning av konjunkturläget. Men risken framåt är då att de kriminella nätverken utökar med andra kriminella metoder för att skaffa pengar, säger Gabriella Göransson, vd på UC, i en kommentar.

Under oktober månad gick 37 bolag inom transportbranschen i konkurs, vilket är en ökning med nio procent. Hittills i år har 324 bolag gått i konkurs. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094