23948sdkhjf

Här är regeringens budget – satsningar på 39 miljarder

Regeringen har överlämnat budgetpropositionen för 2024 till riksdagen. 

Inför överlämnandet av budgetpropositionen har regeringen gått ut med ett antal satsningar på både infrastruktur och yrkesutbildningar. Bland annat en mångmiljonsatsning på det statliga och enskilda vägnätet och 1,7 miljarder till yrkesutbildningar.

Totalt uppgår summan av samtliga reformerna i budgeten till 39 miljarder kronor nästa år.

– Sverige befinner sig fortsatt i en ekonomisk vinter och i ett svårt säkerhetsläge. Regeringen prioriterar att bekämpa inflationen och stötta hushåll och välfärd. Samtidigt stärker vi rättsväsendet och försvaret och återupprättar arbetslinjen. Det ekonomiska läget är utmanande, men Sverige har alla förutsättningar för att ännu en gång hantera en svår tid, säger Elisabeth Svantesson (M) finansminister, i en kommentar.

Delar av budgetpropositionen

Sänkt skatt på drivmedel:

  • Bensinskatten sänks nästa år med 0,75 kronor per liter.
  • Dieselskatten ökar nästa år med 0,15 kronor per liter.

Klimat - och miljösatsningar:

  • Utbyggnad av laddinfrastrukturen. 
  • Klimatpremie för tunga elfordon och lätta ellastbilar.
  • Skrotningspremier för äldre bilar.
  • Förstärkning av Klimatklivet.

Utbildning:

  • Fler utbildningsplatser på regionalt yrkesvux och yrkeshögskolan. 

Några av satsningarna är sänkt skatt på drivmedel, vilket enligt Elisabeth Svantesson innebär 45 kronor mindre per tank på en bensindriven bil. Vidare föreslås som tidigare klimatpremie för tunga fordon och marknadsstöd till tunga eldrivan fordon.

Flera av satsningarna välkomnas av Transportföretagen.

– I en återhållsam budget vad gäller reformutrymme, innehåller budgeten viktiga satsningar för att möta transportsektorns gröna omställning. Inte minst är det förstärkta investeringsstödet för tunga ellastbilar och det nya stödet för lätta ellastbilar välbehövliga och något som vi har efterfrågat länge. Det tillsammans med regeringens satsningar på laddinfrastrukturen är viktiga för att vi ska få fler rena och tysta transporter i framtiden, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen, i en kommentar och fortsätter:

– Vi ser även andra efterlängtade satsningar på landets regionala flygplatser, närmare 20 000 nya utbildningsplatser inom vuxenutbildningen samt ökade anslag till underhållet av landets vägar. Med det sagt behöver landets vägar ytterligare 1,7 miljarder per år för att stoppa fortsatt förfall. Regeringen kan samtidigt göra mer för att underlätta hela transportsektorns gröna omställning. Vi hade exempelvis velat se en fortsatt elbusspremie för stadsbussar eftersom det inte finns elbussar för landsortstrafik som uppfyller kraven vid upphandling. Regeringen väljer också att behålla flygskatten. Den saknar koppling till minskade utsläpp och hör likt plastpåseskatten hemma i soppåsen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094