23948sdkhjf

Allvarliga läget: Konkurserna når nya dystra höjder

Konkurserna fortsätter att öka och ligger hittills i år på de högsta nivåerna på över ett decennium. Det slår affärs- och kreditinformationsföretaget UC fast i en ny rapport.

Under augusti ökade antalet konkurser i Sverige med 32 procent i jämförelse med samma period förra året. Samtidigt sjönk antalet nystarter med 20 procent.

De branscher som är hårt drabbade av konkurser är byggindustrin och transportbranschen, uppger UC i sin senaste månadsstatistik. 

I augusti ökade antalet konkurser inom transportbranschen med 44 procent. Tittar man närmare på statistiken har 266 företag inom transport gått i konkurs hittills i år, vilket går att jämföra med 190 under samma period förra året.

I augusti i år gick 26 företag i konkurs, medan 18 företag gick i konkurs i augusti 2022.

Av samtliga företag inom alla branscher, toppar Stockholms län listan över flest konkurser hittills i år med 1 864 stycken.

– Den dystra bilden av svenskt företagande förstärks av antalet nystartade företag inom flera stora branscher, parallellt med rekordnivån i antalet konkurser, är de lägsta på tio år. För att kunna göra en bedömning av hur marknaden mår behöver vi få den totala bilden där både konkurser och nystarter ingår och tyvärr är det inga positiva indikationer som vår data just nu visar på. Vi vet att utländska investerare har börjat överge svenska företag, pandemianstånden ska betalas tillbaka i höst och fler ökningar av styrräntan väntar. Inflationen är på väg ner men det är tyvärr ingenting vi kommer att se ge effekt på antalet konkurser eller nystarter förrän tidigast efter årsskiftet. Tyvärr behöver vi bita ihop och invänta vågen av fortsatt ökat antal konkurser som kommer att skölja över oss under hösten, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109