23948sdkhjf

Bristen på förare minskar – men ny oro har uppstått

Bristen på lastbilsförare har minskat i jämförelse med förra året, visar TYA:s senaste rapport. Trots det positiva beskedet finns en oro för att utbildningsplatserna kan bli färre. 

Transportfackens Yrkes- & Arbetsmiljönämnd, TYA, har släppt sin årliga rapport Trendindikatorn Åkeri. 

Enligt rapporten uppger 33 procent av företagen som deltagit i undersökningen att de behöver rekrytera personal. Det går att jämföra med 44 procent under förra året. 

Trots att behovet minskat en aning framgår det att det varit svårt att hitta medarbetare till branschen det senaste året. 

Enligt rapporten har 43 procent haft utmaningar med rekrytering och störst problem har varit i de mellersta och sydöstra delarna av Sverige. 

– Oavsett pandemi eller lågkonjunktur har transportbranschen alltid haft ett långsiktigt behov av välutbildade medarbetare. På senare tid har vi dock fått signaler att man överväger att dra ner på transportprogrammet i flera regioner. Det vore förödande, Lena Törnstrand, projektledare på TYA, i en kommentar.

TYA skriver att Skolverket uppgett att det finns 57 000 yrkesverksamma förare i Sverige i sitt senaste planeringsunderlaget, något TYA menar inte stämmer utan att siffran egentligen är 125 000 personer.

– Enligt våra analyser motsvarar de nuvarande utbildningsplatserna bara 60 procent av transportsektorns rekryteringsbehov. Vi välkomnar dimensioneringen av gymnasieskolan, men då måste transportbranschens verkliga behov få genomslag i antalet utbildningsplatser, säger Lena Törnstrand.

Totalt behövs 2 648 nya lastbilsförare under det närmsta halvåret. På hela året ligger siffran på 5 044 förare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062