23948sdkhjf

Torkan kan kosta Panamakanalen 200 miljoner dollar

Den svåra torkan som har härjat i Centralamerika kan komma att kosta Panamakanalen mycket pengar.

Torkan orsakar låga vattennivåer i kanalen och därmed tvingas kanalens förvaltning att sätta gränser för hur mycket gods som kan transporteras genom kanalen.

Enligt branschsajten Shippingwatch väntas en minskning med 16 procent i antalet fartyg som använder kanalen som en genväg från Atlanten till Stilla havet. Och minskande inkomster från fartyg kan i slutändan kosta kanalen 200 miljoner dollar.

Transportnets systertidning SCMNews har tidigare beskrivit har torkan plågat regionen sedan början av året. Och även om det har varit perioder med regn har det inte räckt för kanalen att lätta på restriktionerna för godsmängden.

I slutändan riskerar torkan också att påverka globala leveranskedjor. Vissa rederier har till exempel infört tilläggsavgifter på containrar som passerar Panamakanalen. Samtidigt finns det risk för flaskhalsar eftersom rederierna inte kan ta med sig lika mycket gods som tidigare.

Den svåra torkan i regionen beror bland annat på El Niño – ett speciellt väderfenomen som drabbar stora delar av Stillahavsregionen omkring vart fjärde år. I år ser det ut som att El Niño kommer att bli ovanligt våldsam.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127