23948sdkhjf

Scania och Northvolt utvecklar grönt lastbilsbatteri

Scania och Northvolt har utvecklat en grön battericell för tunga elektriska transporter. Enligt de två bolagen kommer batteriet ha en kapacitet på 1,5 miljoner kilometers drift.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Scania och Northvolts samarbete kring battericeller för tunga eldrivna transporter började redan 2017.

Nu presenterar de två bolagen en gemensamt utvecklad litiumjoncell som kommer att tillverkas på Northvolt Ett i Skellefteå med fossilfri el.

– Detta är en milstolpe i skiftet till ett hållbart transportsystem. Framtiden för tunga transporter är elektrisk och vi behöver toppresterande battericeller för Scanias ellastbilar för att driva omställningen och leverera på löftet gentemot våra kunder att vara premium, säger Christian Levin, vd på Scania i en kommentar och fortsätter:

– När vi startade utvecklingen av battericellen siktade vi på hög prestanda, låga driftskostnader och lång livslängd. Kravet var att cellen skulle klara 1,5 miljoner kilometers drift med ett Scaniafordon för tunga transporter. Testerna visar att det kravet inte bara kan uppfyllas utan också överträffas.

Enligt Scania och Northvolt kommer batteriet ha en kapacitet på 1,5 miljoner kilometers drift, vilket motsvarar en lastbils livslängd. 

Cellspecifikationer

• Cellformat: prismatisk
• Kapacitet: 157 Ah
• Nominell spänning: 3,6 V
• Livslängd: 1,5 miljoner kilometer i tunga kommersiella transporter

Källa: Scania och Northvolt

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078