23948sdkhjf

Misstänks ha hämtat 47 kilo kokain i container – åtalas nu

Två personer står åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott efter att de gripits i Helsingborgs hamn där de misstänks ha hämtat 47 kilo kokain.

I mitten av december upptäckes två personer röra sig bland containrarna i Helsingborgs hamn på natten. Enligt Tullkriminalens spanare, som observerade det hela, bar personerna på väskor och letade efter en särskild container i hamnområdet.

De två personerna greps misstänkta för att ha hämtat omkring 47 kilo kokain och står nu åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott.

Det skriver Tullverket i ett pressmeddelande.

– I väskorna fanns det drygt 47 kilo kokain som i missbrukarledet är värt minst 43 miljoner kronor. Beslaget bekräftar det vi länge har misstänkt, att det finns en direktlänk till Helsingborg från Sydamerika där kokainet produceras. Det är också en anmärkningsvärd metod att de går in på hamnområdet och vittjar containrar på det här viset, säger Erik Friberg som är chef för Tullverkets kriminalavdelning Syd, i en kommentar.

Tullverket skriver att av de undersökningar som gjorts på containern, visar det sig att luckorna till kylaggregatet öppnats och att dess plomberingen varit trasig eller borttagen.

– Vi är säkra på att utrymmet har använts för att smuggla narkotikan. Just kylcontainrar passar bra för det ändamålet eftersom de är enklare att ta sig in i, säger Erik Friberg.

Tullverket skriver också att hamnområdet är välbevakat, men att personerna lyckades ta sig därifrån och greps sedan vid havet.

En av personerna nekar, medan den andra medger inblandning. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078