23948sdkhjf

Så mycket har flygets utsläpp minskat sedan 90-talet

Transportföretagen har släppt den nya rapporten ”Flygfakta 2023” som beskriver flygbranschens hållbarhetsarbete.

Sedan 1990 har utsläppen från inrikesflyget i Sveriges minskat med 30 procent fram till och med pandemin, och i dagsläget utgör flyget mindre än 0,5 procent av landets utsläpp. 

Jämfört med 1960-talet har utsläppen per passagerarkilometer minskat med 80 procent. En förklaring till det är lättare och mer bränslesnåla flygplan.

Det visar Transportföretagens nya rapport "Flygfakta 2023".

Vidare beräknas utsläppen från utrikes- och inrikesflyg minska med omkring 25 procent fram till 2025 respektive 50 procent jämfört med 2019.

– Vi vill bidra med fakta till den offentliga debatten om flyget. För att lyckas med omställningen samtidigt som vi upprätthåller och stärker tillgängligheten i vårt avlånga land behöver den offentliga flygdebatten grundas på fakta. Flygfakta 2023 sammanfattar fakta om svenska flygbranschens nuläge, förutsättningar och möjligheter framåt, säger Fredrik Kämpfe, branschchef för Flyg hos Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Rapporten tar också upp Fossilfritt Sveriges färdplan för konkurrenskraftig fossilfrihet där målet är att all inrikesflyg ska vara fossilfritt 2030. Där nämns el, vätgas och biodrivmedel som en viktig del i att nå målen. Dock menar rapporten att en utmaning är att det finns ont om biodrivmedel för flygindustrin samt att det är dyrt att producera.

Enligt rapporten skulle ett fossilfritt inrikesflyg behöva två TWh fossilfritt drivmedel per år, vilket motsvarar omkring 1,5 procent av den årliga svenska bioenergitillförseln.

– Svenska flygbranschen ligger i framkant med ett gott renommé när det gäller ny hållbar flygteknik och med både flygplatser och flygbolag som satsar stenhårt på fossilfritt flyg. Men, vi ser även att andra länder i EU och världen börjar komma i kapp. Nu gäller det att vi inte tappar fart i utvecklingen av det fossilfria flyget, säger Fredrik Kämpfe.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109