23948sdkhjf

Containertrafiken fortsätter minska

Containertrafiken genom de stora hamnarna fortsätter att minska.

Drewrys globala hamnindex visar att containertrafiken genom världens containerterminaler fortsätter att minska.

Drewrys Global Port Throughput Index sjönk med 2,6 procent i januari, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad förra året är det en minskning med 4,5 procent.

Slutlig data för februari är ännu inte tillgänglig, men Drewy's så kallade Nowcasting-modell förutspår ett ytterligare fall med 5,6 procent.

Nordamerika har upplevt den största nedgången – nämligen en nedgång på 11 procent jämfört med januari 2022. 

Europa följer efter med en nedgång på 8,2 procent jämfört med samma månad förra året.

Trots en liten månatlig ökning av det nordamerikanska hamnindexet i januari 2023, verkar regionen fortsätta att vara på en nedåtgående bana.

Genomströmningen vid de stora västkusthamnarna i Los Angeles och Long Beach har minskat med 38 procent jämfört med samma period förra året.

Det skriver Drewry's i ett pressmeddelande

Här framgår det också att Greater China Throughput Index har påverkats av den relativt tidiga kinesiska våren.

Shenzhen såg den största månatliga minskningen av containerhantering – en nedgång på 30 procent eller 900 000 TEU jämfört med föregående månad.

500 000 TEU mindre passerade vid hamnkomplexet i Guangzhou, medan Shanghai såg en minskning med 13 procent jämfört med föregående månad.

Jämfört med samma månad förra året är det en minskning med 7,4 procent.

Särskilt betydelsefulla är hamnarna i Ningbo och Tianjin, som gick emot strömmen med en ökning med 43,9 respektive 64,2 procent fler containrar.

De enda regioner som lyckades segla mot strömmen var Mellanöstern och Sydasien, där trafiken har ökat med 3,6 procent jämfört med samma period förra året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126