23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

“Kaffekulturen” och dess miljöpåverkan

Ord som “ekologiskt”, “grönt”, “miljövänligt” och “hållbart” har blivit en fluga världen över bara de senaste åren. Företag i otaliga industrier - från transportnätverk till kaffebranscher gör djärva påståenden om deras miljöpåverkan och ansvar.

Precis som alla andra industrier utmärker även kaffeproduktionen en del av miljökatastrofen. Världens näst mest handlade vara efter olja är trots allt kaffe. Kaffekulturen styr idag de flesta samhällen världen över, vilket har lett till överväldigande framgång för en handfull kaffefranchises. Vi ser en massiv ökning av försäljning av kaffe, allt från snabbkaffe för att kunna skapa TikTok-trenden Dalgona-kaffe till de smarta och effektiva Senseo pads för kvalitetskaffe som är färdigt på minuten.

Men bakom de stora kaffeföretagens framgång ligger det trots allt ett mörker och lurar. Hur mycket påverkar deras produktioner egentligen vår planet? Odlas bönorna på ett hållbart sätt? Är kaffebranschen något vi vill stötta, eller något vi borde undvika helt och hållet?

En grönare kaffeindustri

Den största källan till miljöförstöring när det gäller kaffe är själva produktionen av bönorna. Den globala efterfrågan har nämligen haft en djupgående effekt när det kommer till produktionen. Tyvärr så är våra morgonkoppar många gånger maskerade, och inunder ligger massiva konsekvenser för vår planet. Skövlingar av regnskogar genomförs för att ge plats för kaffebruk, vilket tvingar människor på flykt och djur att dö ut.

Men allt är inte bara dåligt när det kommer till kaffeproduktionen. Lyckligtvis arbetar kaffebranscher också för att bli mer hållbara på alla nivåer. Allt fler aktörer satsar på produktioner som kräver mindre vattenförbruk och mindre involvering med kemiska medel. Traditionella metoder för tvättning av kaffebönor behöver nämligen 40 liter vatten för att bearbeta bara ett kilo kaffe.

Det är långt ifrån produktionen som är den enda boven i dramat. Men det är heller inte bara kaffeproduktionen som tar ett steg framåt i hållbarhetsutvecklingen. Förpackningar och kaffemaskiner, av alla dess sorter, bidrar också till miljöförstöring. Här försöker många företag därför använda sig av återvinningsbara och/eller biologiskt nedbrytbara material. Ett exempel är den kapsel kaffemaskin Senso utvecklat som görs av återvunnen plast. Tack vare den återvunna plasten används det 25% mindre energi vid bryggning, och därmed minskas följaktligen även koldioxidutsläppen.

Hållbarhet har blivit en norm

Kaffekulturen präglar de flesta länder världen över. En magisk dryck som stöter på några gånger dagligen, och om vi inte dricker det själva gör våra familjemedlemmar, vänner och/eller kollegor det. Men det är inte bara kaffedrickandet som blivit en norm. Även hållbarhet tycks ligga allt mer i fokus hos oss människor. Vi bryr oss inte bara om vad vi stoppar i oss för vår kropps skull; men även för vår jords skull.

Man kan säga att hållbarhet blivit en norm de senaste åren. Konsumenter efterfrågar miljövänliga alternativ för att vår jord ska må bra, inte minst när det gäller kaffe.

Sänd till en kollega

0.079