23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kan man ladda sin elbil i regn?

Vanligtvis går vatten och el inte ihop. Faktum är att vatten faktiskt leder ström vilket kan orsaka en livsfarlig kombination. Men hur funkar det då med elbilsladdning och vatten? I denna artikel kommer vi gå igenom allt du behöver veta om att ladda elbil när det regnar. Vi börjar med det mest grundläggande, nämligen huruvida man kan ladda sin elbil i regn eller inte.

Kan man ladda sin elbil i regn?

Precis som en vanlig fossildriven bil går en elbil att ladda i de allra flesta väderförhållanden, inklusive regn. Laddningskontakterna som används för laddning av elbilar har nämligen en inbyggd säkerhetsfunktion som gör att du kan ladda din elbil även när det regnar. 

Är det säkert att ladda elbilen i regn?

Att ladda sin elbil i regn är helt säkert tack vare säkerhetsfunktionen som finns inbyggd i laddkablarna. Denna säkerhetsfunktion gör att ström enbart kan överföras om kontakten mellan bilen och laddkabeln är helt sammankopplad. Är den det kan inget vatten komma in och då kan ström överföras tryggt och säkert. 

Undvik att ha kontakten ute i regnet

Är kontakten blöt när du stoppar in den i uttaget kommer inte någon ström kunna överföras eftersom säkerhetsfunktionen då känner av att det inte är helt torrt. När laddkontakten torkat kan ström börja överföras. 

Är det säkert att ladda sin elbil när det regnar med egen laddbox?

Laddningsboxar för hemmet är säkra att använda när det regnar, i alla fall de som är anpassade för utomhusbruk. När elbilen är ansluten till laddboxen bildar nämligen sladden och kontakten vid laddningsporten en vattentät anslutning som är IP44-klassad. 

En IP44-klassning innebär att anslutningen är helt tätad mot vattenstänk likt regn eller snö. Denna klassning är något laddboxar för inomhusbruk ofta saknar vilket gör att de inte är säkra att använda utomhus i regn. 

Kom ihåg! Anslutningen är vattentät men skulle utrustningen vara skadad på något sätt eller utsättas av väldigt högt tryck kan anslutningen brytas. Händer detta är det dock ingen fara för din säkerhet. Elen kommer bara helt enkelt sluta strömma och laddningen kommer avbrytas. Säkerhetssystemet som finns inbyggt i såväl laddboxen som bilen förhindrar olycka. 

Är det säkert att ladda sin elbil när det regnar vid offentliga laddboxar?

Trots regn är det fullt säkert att ladda din elbil via en offentlig laddstation. Detta tack vare de inbyggda säkerhetsfunktionerna och IP-klassningen. 

Skulle du upptäcka att elbilen inte laddas när det regnar via den offentliga laddstationen kan detta antingen bero på att anslutningen inte är helt säker, att utrustningen på något sätt är skadad eller att kontakten är blöt. Det är dock aldrig någon fara för dig eller någon annan. 

Är alla laddningsboxar vattentäta?

De allra flesta nya laddningsboxar är vattentäta och majoriteten klarar av de flesta väderförhållandena, inklusive regn. Däremot är det viktigt att poängtera att vissa laddboxar är speciellt utformade för att installeras inomhus i garage.

Laddboxar tillverkade för inomhusbruk har inte den IP-klassning som krävs för att kunna användas utomhus. Den är helt enkelt inte helt tät och kan då ta skada om den utsätts för regn. Laddsladden och kontakten på dessa laddboxar kan ofta användas i regn men laddboxen avsedd för inomhusbruk bör alltså inte utsättas för vatten. 

Oavsett om en laddbox är avsedd för inom- eller utomhusbruk är det absolut nödvändigt att utrustningen från start installerats av en behörig elektriker som sett till att allt fungerar som det ska. Är din utrustning korrekt installerad bör laddning i såväl regn som solsken fungera som det ska, förutsatt att laddboxen är ämnad för utomhusbruk. 

Sänd till en kollega

0.031