23948sdkhjf

Vätgasdrivet för Schenker

I tyska Köln rullar DB Schenkers vätgasdrivna 40 ton tunga trailerdragare. Testet med det tunga ekipaget blir logistikbolaget första ut med i landet.

Den 40 ton tunga trailerdragaren rullar dagligen mellan Tyskland och Belgien. Fordonet, en Hyzon-lastbilen från Hylane, har en räckvidd på omkring 400 kilometer och tar cirka 15 minuter att tanka.

– Att driftsätta den första vätgasdrivna trailerdragaren i Tyskland tillsammans med DB Schenker är en stor framgång och något vi har arbetat för under lång tid. Tillsammans skaffar vi oss viktig erfarenhet för en växande marknad här i Tyskland, säger Sara Schiffer, vd för Hylane, i en kommentar.

I Sverige sneglar man också på det tyska projektet.

– Vätgas har en spännande potential när vi ställer om till fossilfrihet. Flytande energibärare ger oss en bra flexibilitet, och klimatpåverkan – när vi använder grön vätgas – är väldigt låg. Det ska bli otroligt roligt den dag vi får se ett vätgasdrivet fordon även hos oss i Sverige, säger Hanna Melander, hållbarhetschef på DB Schenker Sverige, och fortsätter:

– Det är förstås en stor fördel jämfört med elbilar. Nackdelarna är fortfarande det höga priset samt att efterfrågan på grön vätgas är väldigt hög, särskilt från industrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062