23948sdkhjf

Hemtex plockar hem logistiken – väljer Element Logic

Heminrednings- och hemtextilföretaget Hemtex har tagit hem sin logistik till Viared utanför Borås. Nu automatiserar man det nya logistikcentret med Element Logic och robotsystemet Autostore.

Hemtex har 130 butiker i Sverige, Finland och Estland samt en snabbt växande e-handel. Nu satsar textilkedjan på att ta hem logistiken och köra i egen regi i ett nybyggt centrallager i Viared på 25 000 kvadratmeter. Hit ska även huvudkontoret flyttas från Borås centrum, det framgår i ett pressmeddelande.

I installationen från Element Logic ingår gridsystemet Autostore med 35 000 backar och 38 robotar. Därtill installeras också ett conveyor system samt automation för waste, takeaway, sortering och specialpackning i kartonger och påsar. Hemtex automation styrs av Element Logics mjukvara eManager. Autostore-anläggningen kommer enligt beräkningarna prestera 900 orderrader per timme, innan förberdelser för framtida utbyggnader används. Utöver detta har Hemtex investerat i annan automation som effektiviserar varumottagning och avfallshantering.

Kid-koncernen, som har 156 butiker i Norge under Kid Interiør som är en motsvarighet till Hemtex, har en AutoStore-anläggning från Element Logic i sitt logistikcenter i Norge utanför Oslo som togs i drift första halvåret 2020. Inför Hemtex nya lager har man samarbetat kring utvecklingsfrågor och valt att satsa på automation från Element Logic även här.

– Vi har god erfarenhet av Element Logic och Autostore från vårt centrallager i Norge, och har utifrån grundliga bedömningar valt att utöka samarbetet när vi nu etablerar ett nytt och separat centrallager i Sverige, säger Anders Fjeld, vd på Kid ASA.

– Hemtex tar kontroll över hela sin automationskedja och satsar på effektiv automation som kommer hjälpa dem att öka sin lönsamhet. Jag ser fram emot att följa deras logistikutveckling på Hemtex hemmaplan i textilstaden Borås, säger Anders Bohlin, Sales Director på Element Logic.

Planerad start för Hemtex nya AutoStore-lager i Viared är under våren 2023.

Element Logics installation hos Hemtex:

35 000 backar (med framtida plats för 50 000 backar)

38 robotar (kan utökas)

9 portar för plock och putaway (med framtida plats för 16 portar)

900 orderrader per timme (ökar med fler portar och robotar)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078