23948sdkhjf

Skattebefrielse för biogas rivs upp: ”Ett hårt slag”

Företag kan drabbas av prischock efter att beslutet om att riva upp skattebefrielsen för biogas gick igenom.

För två år sedan godkände EU-kommissionen förlängning av Sveriges skattebefrielse för biogas med tio år. 

Därefter överklagades beslutet och innan jul förra året meddelade EU-tribunalen sin dom där de ogiltigförklarade skattebefrielsen.

Nu har domen vunnit laga kraft eftersom ingen part överklagat den.

Transportföretagen menar att EU-domen kan resultera i en prischock för transportföretag på 10 kronor milen för användning av biogas. Domen kan också innebära extra kostnader för företag på över 30 miljoner kronor per år, menar branschorganisationen i ett pressmeddelande.

– Det här är ett hårt slag för transportsektorn och de företag som väljer att gå före i den gröna omställningen genom att använda sig av biogas. Vi ser att det kan innebära kostnadsökningar på upp till 30 miljoner kronor för ett åkeri med 150 biogaslastbilar. Transportsektorn är en lågmarginalbransch och det slår undan benen på företagen som kämpar i den gröna omställningens framkant, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen, i en kommentar.

Företag som säljer biogas eller använder drivmedlet har tidigare kunnat göra avdrag på skatten. Skatteverket har årligen beviljat avdrag eller återbetalning till cirka 700 företag, med drygt 1,5 miljarder kronor.

Anledningen till att beslutet om skattebefrielse överklagades, rapporterar SVT, var för att ett biogasföretag ansåg att skattebefrielsen bland annat leder till konkurrens och en snedvriden marknad. EU-tribunalen gav bolaget rätt för att de ansåg att kommissionen inte utrett konsekvenserna av skattebefrielsen tillräckligt noga.

Regeringen meddelar samtidigt att de kommer att arbeta med kommissionen för att få nya godkännanden på plats.

– Domen sätter tyvärr många svenska företag i en svår sits och det finns ett behov av att lösa situationen. Därför kommer regeringen att arbeta aktivt med EU-kommissionen för att så snabbt som möjligt uppnå fortsatt skattebefrielse med så stor rättssäkerhet för branschens aktörer som möjligt. Stödet är viktigt då biogas minskar beroendet av fossila bränslen och används av svenska företag och svensk industri, säger Elisabeth Svantesson (M) finansminister.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094