23948sdkhjf

Fortsatt ökning av konkurser

Kredit- och affärsinformationsföretaget UC har publicerat ny statistik över antalet konkurser bland företag i Sverige under februari.

Enligt UC:s färska statistik för föregående månad ökade antalet konkurser inom nio av tio branscher i Sverige. En av dem är transportbranschen som såg 22 företag gå i konkurs. Konkurserna ökade med 16 procent jämfört med samma månad föregående år.

Sammantaget, alla branscher inräknat, ökade konkurserna med 11 procent under februari. 

– Konkurserna är fortsatt höga och har ökat i jämförelse med i fjol. Men ökningen under februari månad var lägre än under januari. Har vi tur kan våren komma att innebära en inbromsning från de rekordnivåer som vi sett under vintern. Men det är samtidigt svårt att vara alltför optimistisk, då fler höjningar av räntan är att vänta och inflationen inte bromsar in i den takt vi helst skulle vilja. Oklarheterna kring elstödet fortsätter också, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, i en kommentar.

Enligt UC sticker Sverige också ut bland de nordiska grannländerna vad gäller ökningen av konkurser under hösten.

– I Sverige har ökningen varit dramatisk under hösten också i jämförelse med våra grannländer, och vi hade det högsta antalet konkurser på tio år under de sista sex månaderna 2022. När EU kommissionen för ett par veckor sedan lade fram sin prognos för 2023 hamnade Sverige längst ner på listan över ekonomisk tillväxt. Sverige ser enligt prognosen ut att bli EU:s enda medlemsland med negativ tillväxt, vilket såklart påverkar utvecklingen för svenska företag negativt. Jag skulle också säga att en av anledningarna till att höjningen ser så dramatisk ut i Sverige i jämförelse med vår grannländer i Norden är att vi gått från mycket låga jämförelsenivåerna under pandemin 2021. I Norge och Finland har vi sett en mer stabil utveckling och nivåerna har inte gått så mycket upp och ner under de senaste åren, fortsätter Johanna Blomé.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.072