23948sdkhjf

Iveco testar självkörande lastbilar på offentliga vägar

Fordonstillverkarna Iveco och Plus, som levererar högautomatiserade lösningar till autonoma fordon, ska börja testa autonoma lastbilar på offentliga vägar i Tyskland.

Testerna med en autonom S-WAY-lastbil från Iveco kommer inledningsvis köras på vägarna i Tyskland, för att sedan utökas till Österrike, Italien och Schweiz under testperioden. 

Med resultatet från testerna kommer bolagen börja titta på en potentiell fabriksproduktion.

– Tyskland är ledande och en trendsättare inom autonom körning, så vi är glada över att lansera vårt offentliga testprogram i ett land som länge har anammat teknisk innovation och säkerhetslösningar som högautomatiserade lastbilar. Det här är en viktig fas i våra planer på att få ut högautomatiserade lastbilar till marknaden, säger Marco Liccardo, chef för teknikområdet & digitaliseringsarbete hos Iveco Group, i en kommentar.

I Sverige följer man också projektet:

– Iveco Sverige följer projektet noga och vi ser fram emot att se självkörande Iveco-lastbilar på våra breddgrader. Första steget blir de nya GSR-reglerna (General Safety Regulation) från EU som träder i kraft i juli 2024, där ett antal säkerhetssystem kommer att krävas enligt lag. Det inkluderar till exempel Lane Departure Warning, trötthetssensor för föraren, farthållare som läser av vägskyltar och så vidare, säger Håkan Jönsson, affärschef för Iveco North Europe & Baltics.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095