23948sdkhjf

Varor för 199 miljoner har stoppats till Ryssland och Belarus

För snart ett år sedan inledde Ryssland sin invasion av Ukraina, och efter att EU:s sanktioner mot Ryssland och Belarus trädde i kraft, har tusentals varor stoppats.

Total har Tullverket stoppat 144 exportsändningar från att nå Ryssland och dess grannland Belarus. De olika sändningarna har innehållit tusentals varor till ett värde av närmare 199 miljoner kronor. 

Bland annat har industriteknik, kemikalier och produkter som används militärt och civilt stoppats innan de lämnat Sveriges gränser.

– Att stoppa export av otillåtna varor till Ryssland och Belarus är ett viktigt arbete och vi har stoppat mycket. Ska sanktionerna få effekt måste de följas och vår roll är att stoppa de exportsändningar som bryter mot reglerna, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson, i ett pressmeddelande.

Anledningen till att varorna stoppats är sanktionsregler mot länderna eller personer på sanktionslistan. I vissa fall, skriver Tullverket, har produkter stoppats innan de lämnat laget i Sverige vilket beror på att myndighetens system reagerat på tulldeklarationen.

– Att kontrollera att sanktionerna följs är ett resurskrävande arbete. EU-besluten om sanktioner har kommit snabbt och i flera steg. En av de mest komplicerade uppgifterna är att utreda när mottagaren av varorna omfattas av sanktionerna. Att få en rättvisande bild av ägarförhållanden i Ryssland idag är mycket svårt, säger Charlotte Svensson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11