23948sdkhjf

Kraftig ökning av konkurser

Kredit- och affärsinformationsföretaget UC har publicerat ny statistik över antalet konkurser bland företag i Sverige. Bland de branscher som drabbats hårdast är transportsektorn.

Enligt UC statistik har antalet konkurser hittills i år, varit det högsta på tio år. Därmed har företag som gått i konkurs i januari ökat med 47 procent jämfört med januari förra året. Samtidigt minskade antalet nystartade bolag med 46 procent.

I januari i år steg antalet konkurser inom transportsektorn med 150 procent jämfört med de senaste tio åren.

– Konkurserna under januari månad inom både transport och bygg är de högsta på tio år i jämförelse med motsvarande period. Under hela hösten har konkurser drabbat inte minst konsumentnära branscher, såsom handeln och hotell- och restaurang. Nu ser vi att de stora ökningarna sker inom branscher med nära koppling till industrin och stora långsiktiga investeringar. Till viss del beror detta troligtvis på en överetablering som skedde under pandemin då det gick bra för många byggföretag till följd av att exempelvis bostadsmarknaden blomstrade. Men att byggsektorn börjar sakta in är aldrig ett gott tecken, antalet lyftkranar i storstäderna brukar vara en avspegling av konjunkturen. Saknas optimism och framtidstro inleds färre byggprojekt. Transportsektorn är i sin tur som Sveriges pulsåder och nära förknippad med andra branscher. Sinar lagren och det inte finns material att frakta så minskar behovet av körningar,säger Johanna Blomé, ekonom på UC, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Mathem köper leveransbolag
Innovationsinvesteringar ökar inom branschen
Vägforum 2023: Kostnader för nationell plan under lupp
Ny vd för Castellum utsedd
"Underhåll ska bli det nya buzz-ordet"
Craft går från manuellt lager till helautomatiserat
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.094