23948sdkhjf

Spansk polis hittade 4,5 ton kokain på lastfartyg

Kokain för 105 miljoner euro har beslagtagits ombord boskapsfartyget 'Orion V' som var på väg till Mellanöstern.

En två år lång narkotikautredning har nått sin preliminära höjdpunkt efter att spansk polis hittat inte mindre än 4,5 ton kokain gömt i en behållare med djurfoder på ett Tongo-flaggat lastfartyg.

Fartyget var på väg från Sydamerika till Mellanöstern med boskap när det genomsöktes i en samordnad insats utanför Gran Canaria.

Det skriver nyhetsbyråerna Reuters och AFP.

Enligt spansk polis har fartyget varit under polisbevakning i två år på grund av misstankar om att det använts för att transportera illegala droger.

Däremot har varken spansk polis eller andra myndigheter tidigare lyckats hitta narkotika ombord på lastfartyget.

Polisen skriver i ett uttalande enligt Reuters, att internationella smugglingsnätverk hittar nya sätt att bedriva sin brottslighet.

Och i det sammanhanget har smugglarna fått upp ögonen för lastfartyg som fraktar boskapsdjur och andra tamdjur, då förutsättningarna för att gömma narkotika bland djuren i lasten tydligen är särskilt goda.

De 4,5 ton kokain hittades som en del av en samordnad insats mellan polisen i Spanien, olika kontrollorgan i USA och de togolesiska myndigheterna.

Det fanns 28 personer ombord på fartyget. De har alla gripits.

Substanserna tros ha ett värde av 105 miljoner euro – motsvarande cirka 1,1 miljarder svenska kronor.

Det är andra gången i januari som spansk polis har beslagtagit en extremt stor mängd kokain på ett fartyg utanför Gran Canaria.

Tidigare denna månad stoppades och genomsöktes fartyget 'Blume' på den spanska semesterön. Här hittade polisen en liknande mängd av de illegala drogerna.

/ritzau/

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078