23948sdkhjf

Volvo slår in på självkörande väg

Volvo satsar på att utveckla självkörande lastbilar tillsammans med techbolaget Waabi.

Volvo Group Venture Capital investerar i kanadensiska techbolaget Waabi Innovation Inc. för att utveckla nästa generations självkörande lastbilar. 

– Waabi använder avancerad artificiell intelligens för att testa, bedöma färdigheter och i slutänden, lära en virtuell förare att köra säkert och effektivt i en kommersiell lösning för självkörande lastbilar. Vi är imponerade av vad de har åstadkommit och tror att Volvokoncernen kan tillföra betydande strategiskt värde i utvecklingen av deras verksamhet. Nu utvärderar vi olika sätt att samarbeta, säger Martin Witt, vd för Volvo Group Venture Capital, i ett pressmeddelande.

Waabi ska utveckla nästa generations AI-teknik för att lösa automation i större skala. Företaget presenterade nyligen Waabi Driver, kärnan i deras automationslösning för lastbilar. Denna lösning kompletteras av Waabi World, en skalbar simulator som utsätter Waabi Driver för de många olika scenarier som behövs för att finslipa sina körkunskaper och bana väg för autonoma lastbilstransporter i större skala.

– Automation kommer en dag att förändra lastbilstransporter och logistik, men branschen har ännu inte lyckats lösa denna utmaning, säger Raquel Urtasun, grundare och vd för Waabi. 

– Vår strategi med utgångspunkt i AI-teknik är nyckeln till att göra detta möjligt i stor skala. Volvokoncernens investering i Waabi markerar nästa steg i vår resa, särskilt kring vårt gemensamma engagemang kring säkerhet.

Volvo Group Venture Capital

Volvo Group Venture Capital grundades 1997 och investerar globalt i venturebolag. Målet är att driva transformation genom att bidra till utveckling av nya tjänster och affärsmodeller och att främja samarbeten mellan små innovativa bolag och Volvokoncernen. Marknadstrenderna som skapar framtidens transportmarknad i kombination med Volvokoncernens strategiska prioriteringar definierar investeringssegmenten: Logistiktjänster, Områdeseffektivisering, Elektrifiering och Klimatrelaterade investeringar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093