23948sdkhjf

Fler omkomna i vägtrafiken 2022

Antalet omkomna i spårtrafiken under förra året har minskat jämfört med 2021. Det framgår av Transportstyrelsens preliminära statistik. Samtidigt miste fler livet i vägtrafiken under 2022.

Under förra året miste 76 personer livet i spårtrafiken, det går att jämföra med 102 personer under 2021. Av de 76 personerna omkom 68 personer på järnväg, 7 personer i tunnelbana och en i spårvägsolycka under året.

– Det är väldigt positivt att färre omkom i spårtrafiken under 2022, men det är svårt att säga exakt vad det beror på. Generellt har vi över tid sett att antalet omkomna och allvarligt skadade har minskat i relation till trafikmängden, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör, i en kommentar.

Vad gäller vägtrafiken omkom 220 personer och 15 437 skadades. Siffrorna över omkomna i trafiken är tio fler än under 2021, dock är antalet omkomna tio procent lägre jämfört med snittet för de senaste fem åren.

– Vi ser att utvecklingen av vägtrafikolyckor med dödlig utgång är tillbaka på samma nivå som innan pandemin. Vi ser samma utveckling av trafikflöden, det vill säga antal fordon som kör på vägarna, där nivåerna ökat efter pandemin, säger Jonas Bjelfvenstam och fortsätter:

– När det gäller olyckstyp så har singelolyckor minskat från att tidigare varit klart dominerande. Istället ökar mötesolyckorna i jämförelse med tidigare år. En annan olyckstyp som har ökat under 2022 är A-traktorolyckor.

Omkomna i trafiken 2022 - Infogram

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078