23948sdkhjf

Här styrs timmerkranen med VR-glasögon

Skogsägarföreningen Södra aviserade i slutet av förra året att de storsatsar på elektrifiering av sina transporter. Nu kommer nästa koncept: timmerbil som styrs med virtual reality, VR.

I stället för en kranhytt på timmerbilen har en kamera tagit dess plats, och kameran är kopplad till virtual reality – VR. Det gör att föraren av lastbilen istället styr timmerkranen med hjälp av VR-glasögon.

Utvecklingsprojektet har Södra tagit fram tillsammans med leverantörerna Exte och Hiab. Syftet är att öka säkerheten och effektiviteten, och just nu rullar den första timmerbilen i Götaland.

– Ett av Södras mål är att driva utvecklingen framåt gällande teknik, arbetssätt och inte minst säkerhet. Det är detta nya ekipage ett exempel på. Det kombinerar alla delar och det ska bli mycket intressant att följa projektet. Vi hoppas efter en tid kunna åka runt för att visa upp och förmedla erfarenheter till både interna och externa chaufförskollegor, säger Joel Persson, chef för skogsteknik på Södra, i en kommentar.

Enligt Södra innebär VR-tekniken att föraren inte behöver lämna hytten samtidigt som användningen av tekniken kan minska riskfyllda moment kopplade till arbetet.

– Ekipaget kör nu rundved på västkusten med industrin i Värö som slutdestination. Efterhand som vi gör erfarenheter och hypoteser blir bekräftade kommer vi att använda oss den nya tekniken vid framtida inköp, säger Joel Persson och fortsätter:

– Transportbranschen är i stort behov av nya chaufförer. Det utbildas bara hälften så många som behövs för att täcka behovet. Vi behöver erbjuda chaufförerna till de skogliga transporterna en säker och trygg arbetsplats och tillgång till ny teknik som underlättar arbetet. Därför är jag glad att vi tagit detta initiativ och är spänd på att följa det.

Projektet kommer att utvärderas under året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.367