23948sdkhjf

Transportbidraget höjs

Nu ökar transportbidraget med 77 miljoner kronor till att totalt uppgå till 508 miljoner.

På grund av ökade godstransportkostnader i norra Sverige höjs nu transportbidraget för 2022 i Tillväxtverkets regleringsbrev. Bakgrunden är för att kompensera företag i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland som dragits med ökade kostnader till följd av långa transportavstånd.

– Transportbidraget är betydelsefullt för att kompensera för högre transportkostnaderna för bland annat tillverkningsindustrin och stärker därmed företagens konkurrenskraft i de fyra nordligaste länen, säger Ebba Busch (KD, energi- och näringsminister, i ett pressmeddelande.

Bidraget varierar mellan 5–45 procent, men uppgår som högst till 15 miljoner kronor per produktionsställe – något som baseras på vart företagen har sin produktionsverksamhet.

– Vi vill ha ett konkurrenskraftigt näringsliv för en hållbar regional utveckling. Förutsättningarna att bo, verka och leva i hela landet ska förbättras. Transportbidraget bidrar till den regionala utvecklingen och ett konkurrenskraftigt näringsliv, säger landsbygdsminister Peter Kullgren, (KD).

I budgetpropositionen för 2023 föreslår regeringen att transportbidraget ska uppgå till 451 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078