23948sdkhjf

Mångmiljoninvesterar i hamnlogistik

En ny kaj, ökad godshantering och nya järnvägsspår. Det är några av satsningarna som kommer att göras på logistiken i Halmstads hamn.

Inom de närmsta fem åren ska Halmstad kommun investera totalt 700 miljoner i infrastruktur i och omkring hamnen i Halmstad. Det står klart efter att kommunen presenterat sin nya budget.

Bland annat kommer det att byggas en ny kaj i Oceanhamnen där hamnbassängen får ett utökat djup på 12 meter. Den 200 meter långa kajen ska också kunna hantera gods på en yta av 21 000 kvadratmeter.

– Det här är resultat av ett långsiktigt strategiskt arbete och det är positivt att vi nu kan komma i gång med projekten. Efterfrågan på intermodala logistiklösningar i Halmstad är urstark och med etablering av ny järnvägsinfrastruktur i hamnområdet får vi goda förutsättningar för en ökad kapacitet och tillväxt inom järnvägssegmentet, säger Björn Alvengrip, vd Hallandshamnar, i en kommentar.

Bygget av den nya kajen är planerad till början av nästa år, och ska vara klart 2024. Enligt Hallandshamnar ska satsningen kunna öka kapaciteten med omkring 40 procent. Förutom den nya kajen, kommer nya järnvägsspår att byggas och området förberedas för eldrivna maskiner och fordon.

– När vi flyttar ut godshanteringen från ett äldre hamnområde möjliggör vi också för stadsutveckling i den gamla hamndelen och minskar risken för buller och damm från godshanteringen, säger Björn Alvengrip.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063