23948sdkhjf

Webfleet optimerar fordonsflottan på alla fronter

Webfleet säkerställer optimal användning av fordonsflottan med hjälp av avancerad telematik och driftsäkert verksamhetsstöd.

Hållbarhet, säkerhet, effektivitet och kostnadsreducering är fokusområden hos Webfleet, som globalt har över 50 000 kunder och 20 års erfarenhet av att optimera hantering av fordonsflottan hos transportföretag.

”Optimeringen omfattar många faktorer och man kan säga att de alla stödjer grundpremissen som är lönsamhet. Ruttoptimeringen i vårt system säkerställer t.ex. högre produktivitet och kan typiskt spara 6-7 % av kostnaderna och säkerställa lägre CO2-utsläpp. Generellt handlar hållbarhet ju till stor del om att minska bränsleförbrukningen och på så sätt även spara CO2 och pengar – och med dagens höga energipriser kan man spara mycket pengar genom att minska bränsleförbrukning,” säger Michael Nielsen, nordisk säljchef hos Webfleet.

Förbättrad bränsleeffektivitet ger lägre CO2-utsläpp, men det finns fler gröna knappar att trycka på, exempelvis underhåll. Fordon som underhålls korrekt kör effektivt och håller längre. Alla biltillverkare bygger in aviseringssystem idag och med Webfleets system får du alla aviseringar, inklusive akuta sådana, från alla bilmärken direkt in på kontoret, vilket ger dig överblick över ditt underhållsbehov i realtid.

Körbeteende är en annan faktor med grön potential eftersom aggessiv körstil, långvarig tomgång och onödig inbromsning har direkt inverkan på bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. Därför bör tips till förarna om grön och ekonomisk körning ingå i fordonsflottans drift, och med Webfleets OptiDrive 360 ​​får man faktabaserat underlag för att analysera körbeteendet.

Säkerheten bör ha hög prioritet

Säkerheten är en annan viktig faktor och även den handlar till stor del om körbeteende. Statistik visar att i Europa, USA och Australien står trafikolyckor med personer som kör yrkestrafik för 25-33 % av alla arbetsrelaterade dödsfall. Webfleets egen omfattande undersökning bland kunder visar bland annat att 42 % av kommersiella flottor är involverade i 1-5 trafikolyckor årligen, och att hälften av arbetsledarna inte är säkra på att förarna har ett säkert körbeteende. Hälften upplever också att fordonen har för mycket stillestånd.

”Vi använder telematik och integrerad videoteknik för att förbättra fordonsflottans säkerhet, dels genom att hjälpa förarna att förbättra körbeteendet, men det utgör även viktig dokumentation vid olyckor. Vi har installerat dashcam, som visserligen inte spelar in i realtid eftersom det skulle ta upp för mycket data, men i samverkan med vår telematik och AI-teknik dokumenterar kameran allvarliga körhändelser. Detta säkrar dokumentationen ifall föraren t.ex. är inblandad i en olycka. Även mycket erfarna förare utsätts för händelser på vägarna som de inte själva har orsakat eller kan undvika,” säger Michael Nielsen.

Transportstyrelsen ökar ständigt insatsen för att kontrollera efterlevnaden av förarnas kör- och vilotider. Webfleets system med fjärrnedladdning säkerställer dokumentationen och minskar risken för dyrbar påföljd. Systemet ser även till att man har alla nödvändiga data för att kunna dokumentera flottans totala CO2-avtryck, baserat på verklig förbrukning.

Om Webfleet

Webfleet, fram till 1 oktober 2019 känt som TomTom Telematics, är en av världens ledande leverantörer av fordonstelematik med dedikerad hantering av fordonsflottor, och kompletta molntjänster med extremt hög tillförlitlighet. Den centrala Software-as-a-Service-lösningen Webfleet används av stora som små företag för att förbättra fordonsprestanda, spara bränsle, stödja förarna och öka hela vagnparkens effektivitet. Webfleet erbjuder även tjänster för försäkringsbranschen, uthyrnings- och leasingföretag, bilimportörer och återförsäljare som tillgodoser behoven hos både företagen och deras kunder.

 

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063