23948sdkhjf

Beslutet: Fusk vid förarprov kan leda till avstängning

Snart kan personer som fuskar vid prov på transportområdet hos Trafikverket komma att stängas av, det efter att regeringen nyligen beslutat om förordningsändringar.

Reglerna innebär att myndigheten kan stänga av personer som försöker fuska, till exempel genom att använda otillåtna hjälpmedel vid proven.

– Fusk vid till exempel förarprov är ett hot mot trafiksäkerheten och det ska vara kännbart för den som på olika sätt försöker vilseleda vid provet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Vid avstängningen kommer personen därmed inte kunna skriva proven på ett eller två år, beroende på hur allvarlig överträdelsen varit enligt Trafikverket.

Förutom reglerna kring fusk, kommer Transportstyrelsen ha möjlighet att meddela föreskrifter om elektronisk ansökan om taxiförarlegitimation. Det innebär att om fotografi och namnteckning lämnas i samband med första provtillfället, ska det bli lättare att säkerställa att det är samma person som utför proven och som sedan får taxiförarlegitimationen.

I de beslutade regeländringarna ingår också att utbildningsanordnaren ska rapportera varje delkurs i en fortbildning för yrkesförarkompetens till Transportstyrelsen.

Förordningsändringarna träder i kraft 1 januari nästa år, förutom ändringarna kring delrapportering som träder i kraft den 1 juni 2023.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Körde för fort – åtalas
Dachser satsar på AI fullt ut
Märsta Förenade i nytt uppdrag
DOM: Fel att utesluta SD-politiker ur facket
Stihl storinvesterar i nya logistiklösningar
Postnord miljardinvesterar i ny fordonsflotta
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.416