23948sdkhjf

Amazon vill sänka kostnaderna – ser över logistiken

Den amerikanska näthandelsjättens vd Andy Jassy leder en granskning av bolaget och skär ned på olönsamma divisioner i syfte av att minska kostnaderna.

Det skriver Wall Street Journal, som hänvisar till källor med insyn.

Som en del av granskningen har Amazon sagt till anställda i vissa olönsamma divisioner att söka jobb någon annanstans inom bolaget.

Mellan 2019 och 2021 anställde teknikbolaget över 800.000 personer primärt för arbete i varulagerna och Amazon spenderade också mer än 10 miljarder dollar på förvärv.

Enligt källorna ska Amazon fortsätta att investera i delar av koncernen där tillväxtpotential anses finnas. Ett exempel på detta uppges vara hälsovård.

Amazon kommenterar att det sker regelbundna granskningar av investeringsutsikterna och den finansiella utvecklingen.

"Som en del av årets granskning beaktar vi självklart den nuvarande makromiljön och överväger möjligheter för att optimera kostnader", säger en talesperson, som fortsätter med att bekräfta att Amazon har bestämt att det finns vissa områden där vissa roller inte längre behövs.

Enligt Wall Street Journals källor följer granskningen av bolaget Andy Jassys "intensiva intresse" för att minska kostnader oh fokusera på vinster de senaste månaderna.

Bland annat följer Amazons ledningsgrupp utvecklingen för Alexa-divisionen noggrant. Alexa är Amazons digitala röstassistent.

Divisionen har över 10.000 anställda och är en stor mottagare av investeringskapital, förklarar källorna. Enligt interna dokument, som setts av tidningen, har Amazons division för apparater, där bland annat Alexa ingår, haft rörelseförluster på över 5 miljarder per år de senaste åren.

Nu undersöker bolaget om det ska addera nya funktioner till den digitala röstassistentent, något som skulle kräva ökade investeringar, medan användarna bara utnyttjar apparaten för att fåtal funktioner, menar källorna.

Näthandelsjättens kostnadsfokus har även spridit sig till logistikdelen, där leveranser av bolagets produkter sker. Amazon har de senaste månaderna tryckt på att hitta nya sätt att minska kostnaderna. Anställda med ansvar över planering har exempelvis blivit tillsagda att hitta extra utrymme på leveransbilar när det är möjligt.

Fokuset på detaljer är, enligt personerna med insyn, i kontrast med hur det var under pandemitoppen. Under de dagarna blev de anställda tillsagda att arbeta så fort som möjligt för att expandera tjänsterna och få paketen till kunderna, utan ett lika stort fokus på kostnaderna.

Aktien rusar över 12 procent på torsdagseftermiddagen i USA, där sentimentet är positivt sedan inflationssiffrorna för oktober kommit in lägre än väntat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078