23948sdkhjf

Tar över driften i Göteborgs hamn

Järnvägs- och lastbilsterminalen Arken kombiterminal i Göteborgs hamn får en ny operatör i form av terminalbolaget Gothenburg Roro Terminal.

I december träder det nya arrendeavtalet i kraft där Gothenburg Roro Terminal kommer att ta över driften de kommande tre åren i en av terminalerna.

Bolaget driver sedan tidigare hamnens största roroterminal sedan 2012, där cirka 600 000 roroenheter hanteras varje år. Arken kombiterminal ligger i direkt anslutning till den andra, mäter 65 000 kvadratmeter och har en kapacitet på 90 000 enheter per år.

– Det finns många nya möjligheter som kommer att kunna realiseras i och med det här – inte minst när Arkens koppling till den intraeuropeiska rorosjöfarten blir tydligare. Exempelvis kommer vi att kunna koppla på terminalens omfattande järnvägstrafik från Norrland till den kommande gröna sjöfartskorridoren via Gent, för vidare järnvägstransport till Turkiet, säger Maria Franksen, vd för Gothenburg Roro Terminal.

Arken kombiterminal började användas vid årsskiftet 2017/2018 och ersatte en tidigare terminal i Gullbersvass. I och med flytten kunde omkring 100 lastbilar om dygnet flyttas från centrala stan, vilket lett till både kortare köer och mindre utsläpp i området. 

– Det finns ett växande intresse att köra tåg till Arken Kombiterminal och det nya avtalet med Gothenburg Roro Terminal kommer möjliggöra en fortsatt framgång för den intermodala trafiken i Göteborgs hamn. Arken Kombiterminals läge och närhet till roroterminalen är en stor fördel som nu kan nyttjas ännu effektivare av hamnens kunder och partners, säger Jill Söderwall, affärsområdeschef på Göteborgs Hamn AB.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095