23948sdkhjf

Brutal nedskrivning av Mathems värde

Motvind inom e-handeln får storägaren Kinnevik att skriva ned Mathems värde med 77 procent.

Mathems storägare Kinnevik har presenterat sin rapport för det tredje kvartalet. Där framgår att de största nedskrivningarna har koncernen gjort gällande sina e-handlare inom dagligvaror, det vill säga svenska Mathem och norska Oda (tidigare Kolonial).

Georgi Ganev konstaterar i sin vd-kommentar att dagligvarubolagen fortsätter dras ner av pressade värderingar i jämförbara publika bolag. För Mathems del har även tillväxten avtagit vilket satt ytterligare press på värderingen.”

Investmentbolaget Kinnevik äger 31 procent av Mathem. I kvartal två värderades innehavet till 854 miljoner kronor. Nu är värderingen nere på 194 miljoner kronor, vilket innebär en nedskrivning med hela 77 procent. För norska Oda har värderingen nästan halverats från 1 118 till 645 miljoner kronor.

För ett år sedan var Mathem ett miljardbolag där storägaren värderade sin andel till 1 463 miljoner kronor. I våras tog e-handlaren in ytterligare 500 miljoner kronor i en nyemission. Nu är alltså Kinneviks värdering nere på 194 miljoner och i delrapporten flaggas för att nytt kapital kan komma att behövas.

”Vi har justerat våra prognoser för Mathems kapitalbehov och effekten av fortsatt motvind för tillväxten på grund av en kortsiktig återgång av konsumentbeteenden, vilket tillsammans med nedgången i multiplar orsakar detta kvartals väsentliga nedskrivning”, skriver investmentbolaget i rapporten.

I morgon, torsdag, presenterar den andra storägaren, Axfood, sitt tredje kvartal. Axfood äger 16,5 procent av Mathem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125