23948sdkhjf

Andreas Carlson ny infrastruktur- och bostadsminister

I går röstades Ulf Kristersson fram av riksdagen till ny statsminister efter över en månad av regeringsbildning. Nu har han presenterat den nya regeringen, och här är ministerposterna att hålla koll på.  

Vid 09:30 tiden samlades partierna i riksdagen där Ulf Kristersson läste upp regeringsförklaringen och presenterade den nya regeringen.  

– Jag kommer att bilda en regering för hela Sverige och för alla som bor här, sa Ulf Kristersson (M) under regeringsförklaringen. 

Under regeringsbildningen har det spekulerats vitt och brett om vilka de nya ministrarna kommer att bli. Bland annat har Kristdemokraternas Andreas Carlsons, Moderaternas Maria Stockhaus och Lars Hjälmered pekats ut som heta kandidater till rollen som infrastrukturminister.  

Nu står det klart att Andreas Carlson blir ny infrastruktur- och bostadsminister och efterträder därmed Tomas Eneroth (S) på posten, en roll han haft sedan 2017. Till skillnad från den förra regeringen, slås nu de två posterna och departementen ihop ihop under namnet Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Anderas Carlson förlorade sin riksdagsplats i valet men har varit rättspolitisk talesperson för Krisdemokraterna. 

Närings- och energiminister blir Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush som efterträder Karl-Petter Thorwaldsson (S). Enligt DI tidigare i veckan, var Ebba Busch ute efter den rollen, något som nu har infriats. Hon blir även vice statsminister. 

Liberalernas Romina Pourmokhtari blir ny klimat- och miljöminister. Den avgående LUF-ordföranden blir därmed yngst bland ministrarna.  

Inom transport- samt bygg- och anläggningsbranschen har en av de stora frågorna varit hur man ska få in nytt blod i branscherna. Ett ansvar som framförallt kommer att ligga på utbildningsministern och arbetsmarknadsministern. Portföljer som Anna Ekström (S) respektive Eva Nordmark (S) hade under det förra styret.  

När Ulf Kristersson presenterade sin regering föll rollerna istället på Liberalernas Mats Persson och partiledaren Johan Pehrson. Den senare fick rollen som arbetsmarknads- och integrationsminister. Paulina Brandberg, även hon från Liberalerna, blir jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. 

Under regeringsförklaringen berättade Kristersson att de bland annat kommer att agera för sänkta drivmedelspriser. Han ville även ge Tullen större befogenheter och ta itu med de diesel- och maskinstölder som har ökat i branschen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.531