23948sdkhjf

Kaunis Iron i världsunikt projekt för fossilfria malmtransporter

Kaunis Iron ska satsa cirka en halv miljard på att göra sina malmtransporter fossilfria. Det gör företaget genom att investera i nya eldrivna lastbilar från Volvo som ska testas 2023. Det framgår i ett pressmeddelande.

Målet är att transportera världens mest hållbara järnmalm genom att etablera en helt fossilfri fordonsflotta. Kaunis Iron har tillsammans med sina partners, Vattenfall, Volvo Lastbilar och Wist Last & Buss, genomfört tester, gjort utvärderingar och analyserat resultat. Vintern 2021 gjordes första kundtestet med tung ellastbil från Volvo.

Lars Wallgren är logistikchef på Kaunis Iron och i ett pressmeddelande kommenterar han det världsunika projektet.

– Vi vill bygga upp en gruvverksamhet för kommande generationer, ett steg är att vi ska klara att ha fossilfria transporter 2025. Vi arbetar stenhårt just nu med att klara ut hur vi ska lösa logistiken med eldrivna lastbilar. Lyckas vi kan vi reducera koldioxidutsläppen med cirka 15 000 ton per år med nuvarande produktionstakt, det motsvarar utsläppen om du kör cirka 3000 varv runt jordklotet med en personbil, så det finns enorma miljövinster i detta projekt.

Han fortsätter:

– Vi är inne i fas 3 där vi ska gå mot en skarp prototyp. Vi vet att vi nu fokuserar på batteridrivna elbilar, där den tekniska utvecklingen har kommit längst, även om vi följer utvecklingen av till exempel vätgasdrift. Vi kommer att börja nästa fas på 74 ton under 2023 och vi siktar på 90 ton, alltså en oförändrad tågvikt jämfört med dagens dieseldrivna ekipage. Tågvikt innebär högsta tillåtna sammanlagda bruttovikt för hela ekipaget, alltså bil och släp tillsammans. När vi i januari och februari 2021 testade en första ellastbil i vårt klimat hade vi 32 ton totalvikt. Glädjande nog går teknikutvecklingen snabbt på området hos vår partner Volvo Lastvagnar.

Ebba Bergbom Wallin, är affärsområdeschef elektromobilitet på Volvo Lastvagnar Sverige. Även hon berättar om samarbetet.

– Vi har mycket ambitiösa hållbarhetsmål precis som Kaunis Iron och är mycket glada över att vara leverantör i detta projekt som verkligen gör skillnad. Kaunis Irons transporter av järnmalm mellan Kaunisvaara och Pitkäjärvi är det mest utmanande man kan tänka sig i form av tågvikter, kallt klimat och nyttjandegrad. Som marknadsledare inom utvecklingen av elektrifierade tunga transporter ser vi fram emot att fördjupa samarbetet med Kaunis Iron, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125