23948sdkhjf

Strejk närmar sig i Felixstowe efter nytt möte utan överenskommelse

I fredags förra veckan meddelade det brittiska fackförbundet Unite att omkring 1 900 anställda vid Storbritanniens största containerhamn, Felixstowe, skulle gå ut i strejk i åtta dagar från och med den 21 augusti.

Strejken bygger på oenighet om lön

Under måndagen försökte förlikningstjänsten ACAS och fackförbundet återigen komma överens, men på tisdagen meddelades att ingen överenskommelse nåtts.

– Vi är besvikna och beklagar att vi, trots våra bästa ansträngningar, fortfarande inte har kunnat nå en överenskommelse med Unite, sa en talesman för Hutchison Ports, som driver Felixstowe, till Reuters efter samtal mellan de två sidorna i måndags.

Hamnen hade tidigare höjt sitt löneerbjudande från 5 procent till 7 procent och har dessutom erbjudit ett engångsbelopp på 500 pund.

Det har avvisats av fackförbundet som också avböjt ytterligare diskussioner. Därför ser det ut som att en strejk bland personalen i Felixstowe startar senare denna månad.

– Både hamnanläggningen i Felixstowe och dess moderbolag CK Hutchison Holding Ltd är båda enormt lönsamma och otroligt rika. De är fullt kapabla att betala arbetskraften en rimlig dagslön. Företaget har prioriterat att leverera en utdelning på flera miljoner pund framför att betala sina arbetare en anständig lön. Unite är helt fokuserat på att förbättra sina medlemmars jobb, löner och villkor och kommer att ge arbetarna i Felixstowe sitt fulla stöd tills denna tvist är löst och en anständig löneförhöjning säkerställts, sa Unites generalsekreterare Sharon Graham i ett uttalande på fredagen.

Maersk tittar på

Felixstowe är Storbritanniens största containerhamn och 48 procent av containrarna som förs till Storbritannien transporteras genom hamnen. En strejk kommer därför utan tvekan att ha stor effekt på Storbritanniens försörjningskedja, samtidigt som internationell sjöfartshandel och logistik- och transportbranschen som helhet också kommer att påverkas.

De senaste redovisningarna från hamnen visade en vinst på drygt 61 miljoner pund medan en utdelning på 99 miljoner pund betalades under samma period. 

Bland annat Maersk är också medvetna om den potentiella strejken. I ett meddelande till sina kunder förra veckan sa rederiet att man redan förbereder nödvändiga åtgärder vid en strejk.

– A.P. Møller - Maersk är medveten om potentiella strejker i hamnen i Felixstowe denna månad, vilket kan resultera i betydande förseningar i de brittiska leveranskedjorna. Våra team arbetar hårt för att förstå vilken effekt den potentiella strejken kan ha och planerar lämpliga beredskapsplaner om strejken fortsätter som aviserat, säger Mærsk i tillkännagivandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156