23948sdkhjf

Maersk om kränkande beteende bland anställda: "Vi har ett problem"

Den danska rederikoncernen Maersk har tidigare stängt av fem anställda efter anklagelse om våldtäkt.

Den danska sjöfartsjätten Maersk upplever problem med kränkande beteende bland sina anställda till sjöss.

Det medger Palle Laursen, som är chef för flottan i Maersk, för DR.

– Jag vill inte ge en konkret siffra (för antalet fall av kränkande beteende, reds anm), men tillräckligt för att vi ska erkänna att vi har ett problem, säger han till media.

I början av februari sparkade företaget fem anställda i ett fall om möjlig våldtäkt. Sedan dess har man börjat genomföra intervjuer med sina drygt 350 kvinnliga anställda.

– I det här sammanhanget har det varit ett antal fler fall, som vi utreder noggrant, säger han.

Våldtäktsfallet är från oktober, då en 19-årig amerikansk kvinnlig sjöofficer berättade att hon blivit våldtagen ombord på ett av Maersks fartyg.

I en blogg, skriven i anonym form, berättade kvinnan att våldtäkten skedde 2019.

Efter att fallet uppdagades i oktober stängdes först de fem sjömännen från det aktuella fartyget av och fick sedan sparken. Dessutom inleddes en utredning i ärendet.

I söndags kunde DR berätta en historia om en 31-årig skeppskock på Maersk, som har fått flera sms från sin kapten, som uppmanade henne att skicka bilder på sig själv när hon klev ur badet.

Enligt Palle Laursen har Maersks hantering av intrångsärenden inte varit tillräckligt bra.

Därför kommer Maersk nu att göra en massiv satsning med ett antal riktade initiativ som ska bidra till att skapa en kulturell förändring ombord på företagets fartyg. Det säger marinchefen.

Bland annat kommer kurser att införas för att bekämpa det kränkande beteendet och sedan inrättas en jourlinje dit kvinnliga anställda till sjöss kan söka sig om de utsätts för den här typen av beteenden.

Palle Laursen understryker att det är företagets "absoluta högsta prioritet" att så snart som möjligt få igång arbetet med problemen med kränkande beteende.

/ritzau/

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11