23948sdkhjf

Brittisk styrman åtalad för dråp efter 'Karin Høj'-kollision

Köpenhamnspolisen har åtalat en 30-årig brittisk styrman för vårdslös dråp när 'Scot Carrier' kolliderade med fartyget 'Karin Høj' i december förra året

I kollisionen som skedde den 13 december 2021 i vattnen mellan Ystad och Bornholm, omkom två danska sjömän ombord på ’Karin Høj’.

Köpenhamnspolisen har sedan dess utrett fallet och har nu väckt åtal mot 30-åringen som var i tjänst på 'Scot Carrier'. Han åtalas enligt 241 § brottsbalken för vårdslös dråp under synnerligen försvårande omständigheter, bland annat genom att ha seglat fartyget i berusat tillstånd. Dessutom åtalas han enligt brottsbalkens § 253, st. 1, nr 2 att segla vidare efter kollisionen utan att ge hjälp eller assistans till besättningen på ’Karin Høj’, upplyser Köpenhamnspolisen.

Den 30-årige mannen greps av svensk polis efter kollisionen och vid en häktningsförhandling i Köpenhamns tingsrätt häktades han i sin frånvaro den 17 december. Han utlämnades den 6 februari 2022 och har sedan dess suttit häktad.

Målet ska behandlas i Köpenhamns tingsrätt och den första förhandlingen är planerad till den 16 juni, medan dom väntas den 23 juni.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094